TMSF'nin eli İsviçre'ye uzandı

Uzan Grubu şirketlerinin İsviçre’deki hesaplarından 196.4 milyon dolarlık tutar TMSF'nin hesabına geçti.

TMSF'nin eli İsviçre'ye uzandı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), batık banka hakim ortaklarından olan Fon alacaklarının tahsili amacıyla sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da etkin takip ve tahsil çalışmaları yürütüyor.

İmar Bankası hakim ortaklarının (Uzan Grubu) İsviçre’de tespit edilen varlıklarının Türkiye’ye getirilmesi için yaklaşık 5 yıldır yoğun bir hukuki çalışma yapan TMSF sonunda tahsilat yapmayı başardı.

Uzan Grubu şirketleri ve Uzan Ailesi adına İsviçre bankalarında bulunan ve İsviçre Federal Savcılığı tarafından tedbir konulan para ve varlıkların Türkiye'ye getirilmesi için yapılan çalışmalar sonucunda ilk etapta 196 milyon 453 bin dolar TMSF hesaplarına aktarıldı.

Uzan Grubu şirketleri ve ailesinin İsviçre’deki hesapları üzerinde İsviçre Federal Savcılığı’nın tedbir kararı ile birlikte, Motorola ve Nokia şirketlerinin de hak iddiaları bulunuyordu.

Söz konusu şirketler ABD mahkemelerinden Uzan Ailesi aleyhine aldıkları kararı İsviçre makamlarına sunmuş ve kabul edilmişti. İsviçre Federal Savcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında hesaplara İsviçre Devleti tarafından el konulması riski vardı..

Motorola ve Nokia şirketleri ile yapılan müzakereler sonucunda, daha önce uygulanan Telsim satışındaki paylaşım oranının, İsviçre’de tespit edilen Uzan varlıkları için de uygulanması konusunda uzlaşmaya varıldı. Buna göre, hesaplardaki para ve varlıkların yüzde 72.5’inin TMSF’ye, yüzde 27.5’inin ise bu iki şirkete verilmesi kararlaştırıldı. Alacaklıların uzlaşması üzerine, İsviçre Federal Savcılığı hesaplardaki tedbirini kaldırarak Uzan Grubu şirketlerinin para ve varlıklarının uzlaşılan alacaklıların hesaplarına aktırılmasına izin verdi.

Sayfa Yükleniyor...