TOKİ Başkanı Turan: Bu yıl tarihi bir rekor kıracağız

TOKİ Başkanı Ergün Turan, "Bu yıl sosyal konutta tarihi rekoru da kırarak 64 bin konut inşa etmiş olacağız." dedi.

TOKİ Başkanı Turan: Bu yıl tarihi bir rekor kıracağız

Başbakanlık Toplu İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, TOKİ tarafından bugüne kadar Doğu ve Güneydoğu'da alt gelir grubuna yönelik yaklaşık 150 bin sosyal konut yapıldığını, gelecek üç yılda yaklaşık 60 bin konut daha yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Turan, Anadolu Ajansı (AA) Finans Haberleri Terminalinden canlı yayınlanan Finans Masası'na konuk oldu.

TOKİ'nin 2003 yılından bu yana Doğu ve 'ya çok fazla yatırım yaptığını anlatan Turan, şunları kaydetti: 

"Bugüne kadar Doğu ve Güneydoğu'ya TOKİ tarafından alt gelir grubuna yönelik yaklaşık 150 bin sosyal konut yapıldı. Bundan sonra da 2016-2019 planlamamız çerçevesinde önümüzdeki üç yılda Doğu ve Güneydoğu'ya yaklaşık 60 bin konut yapma hedefimiz var. Bu yıl da çok büyük bir hamle yaptık."

"DİYARBAKIR'DA BİN KONUT İÇİN 10 BİN MÜRACAAT ALIYORUZ"

Ergün Turan, bölgede terör sebebiyle birçok il, ilçe ve kasabanın ciddi zarar gördüğüne değinerek, şu anda acil bir plan olarak Diyarbakır, Şırnak, Mardin’de konut ihtiyacını karşılamaya yönelik büyük bir hamle başlattıklarını ifade etti.

Bu illerde vatandaşların ihtiyacını karşılayacak konutların bir kısmını bu yılın sonunda teslim edecekleri bilgisini veren Turan, şu anda Diyarbakır’da 4 bine yakın konut inşaatının devam ettiğini, bunun üzerine de her ay 500 konut eklediklerini dile getirdi.

Doğu ve Güneydoğu’da TOKİ konutlarının çok talep gördüğünü belirten Turan, “Örneğin; biz Diyarbakır’da 1000 konut satışa koyduğumuzda 10 bin müracaat alıyoruz. Bizim modelimizin esası, vatandaşımızı kira öder gibi, hatta kiradan daha ucuz şekilde ev sahibi yapmak. Bu taksit ödemesi 75 metrekare daire için bazı kasabalarımızda 270-300 liraya, bazı şehirlerimizde de 400 liraya geliyor. Diyarbakır’da evlerin kirası 500 lira civarında ise TOKİ ile 470-480 lira taksitle ev sahibi olunabiliyor. Bir özelliğimiz de şu; vatandaşlarımız taksitleri de eve taşındıktan sonra ödemeye başlıyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu vilayetlerimizde çok büyük çaplı yatırımlarımız var.” diye konuştu.

"SATIŞ SORUNUMUZ YOK"

TOKİ iştirak şirketi Emlak Konut ve Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneğinin (GYODER) başlattığı kampanyanın inşaat sektörü paydaşlarının fedakarlık yaptığını belirten Turan, "Arkadaşlarımızdan aldığım bir aylık bilgilere göre yaklaşık 1 milyon 800 bin - 2 milyar lira civarında satış oldu. Tam darbenin etkisinin en yoğun olduğu günlerdir bunlar. Piyasaya ciddi bir moral oldu. Yıl sonuna kadar da bu projenin belli segmentlerde devamı sağlandı. Bunu önemsiyoruz." diye konuştu.

Emlak Konut'un gelirlerinin TOKİ'yi ilgilendirdiğini anımsatan Turan, "Kampanya bizi iştirak şirketimiz olması anlamında olumlu etkiledi ama TOKİ'yi genel manada nasıl etkiledi derseniz bizim zaten bir satış sorunumuz yok. Bana piyasada balon var mı yok mu diye sorulduğunda 'Bir balon varsa bilmiyorum ama bir patlama olacaksa bizde talep patlaması var' diye cevap veriyorum. Biz şu anda birçok bölgede 500 konut piyasaya arz edelim birçok yerde ona 5 bin müracaat alırız." değerlendirmesini yaptı.

"2016-2023 HEDEFİ 500 BİN KONUT İNŞA ETMEK"

Turan, TOKİ’nin 2016-2023 hedefinin 500 bin konut inşa etmek olduğunu aktararak, “Bu 500 bin konutun, 150-170 binini bölgede yapmayı hedefliyoruz. Bu da bölgede konuta erişmekte zorlanan, hiç konut sahibi olmayan dar gelirli vatandaşlarımız için her yıl ortalama 20 bin civarında konut yapacağız demektir.” ifadelerini kullandı.

"BU YIL TARİHİ BİR REKOR KIRACAĞIZ"

TOKİ’nin kurulduğu 1984'ten 2003 yılına kadar 43 bin konut yaptığını, 2003'ten bugüne kadar ise bu rakamın 730 bini geçtiğini belirten Turan, şöyle devam etti:

"İlk 19 yılda 43 bin konut üreten bir yapıdan, son 13 yılda 730 bin konut üreten bir yapıya geldik. Bu, her yıl, 19 yılda üretilen toplam konuttan daha fazla konut üretiyoruz demektir. Hatta bu yıl bütün bu rekorların üzerine inşallah sosyal konutta tarihi rekoru da kırmış oluyoruz. Bu yıl 64 bin sosyal konut inşa etmiş olacağız. Bu, iştirak şirketlerimiz hariç, yani yüksek nitelikli konutlar dışında, sadece sosyal konutlara ilişkin bir rakam. 64 bin konut, Türkiye’de bir yıl içerisinde üretilen toplam konutun yaklaşık yüzde 10'u mertebesidir. Türkiye’de bütün üretilen konutun yaklaşık yüzde 10'unu sadece sosyal konut amacıyla üreten bir kurumuz."

"KDV DÜZENLEMESİ TOKİ'Yİ ÇOK AZ İLGİLENDİRİYOR"

Turan, Bakanlar Kurulunca 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için yapılan Katma Değer Vergisi (KDV) düzenlemesine ilişkin, "Bizim sürekli ertelenen bir yasamız vardı. 150 metrekarenin üzerindeki dairelerde yüzde 18 KDV var. 150 metrekarenin altındaki dairelerde biliyorsunuz yüzde 1 KDV var.  Bu yasa aslında hiçbir ayrım yapmıyor ama her yıl ötelenen bir şeyimiz var, piyasa açısından önemli olduğu için. Şimdi düzenleme 150 metrekarenin üzerindeki konutların KDV'sinin yüzde 18'den 8'e inmesini kapsıyor. Bir de yüzde 18 KDV arazi metrekaresi yüksek olan yerlerde söz konusu, dolayısıyla ikisini de ilgilendiren bir konudur." değerlendirmesini yaptı.

KDV düzenlemesinin ekonominin işleyişine katkıda bulunacağına dikkati çeken Turan, biriken yeni konut stokunun yerli ve yabancıya satışlarında indirim anlamına da geldiğini kaydetti. 

KDV düzenlemesinin TOKİ'yi çok az ilgilendirdiğini söyleyen Turan, TOKİ evlerinin genelde yüzde 1 KDV ile satıldığını, düzenlemenin yabancı alıcılarla büyük ev almak isteyenlere yarayacağını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...