TOKİ'nin ilk işi gecekondu dönüşümü

TOKİ, yeni yılda ilk protokolü, gecekondu dönüşüm projesi için Gaziantep-Şahinbey Belediyesi ile imzaladı. İdare, Şahinbey'de, 3 bölgede, toplam 952 dönüm alanda gecekondu dönüşüm projesi uygulayacak.

TOKİ'nin ilk işi gecekondu dönüşümü

TOKİ'den yapılan açıklamaya göre, gecekondu dönüşümüne ilişkin protokol, dün, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu arasında imzalandı.
        
Gaziantep'de 2004 yılından bu yana gecekondu dönüşümü konusunda 2 proje uygulayan TOKİ,  bin 260 konutluk ''Havaalanı Yolu Kentsel Dönüşüm Projesi'' ile besi çiftlikleriyle iç içe yaşayan insanların tasfiyesi için bin 144 konutluk ''Çıksorut Kentsel Dönüşüm Projesi''ni tamamlamıştı.    

İdare, dün imzalanan protokol uyarınca, Türktepe, Etiler ve Özdemirbey bölgelerinde 3 ayrı gecekondu dönüşüm projesi başlatacak. TOKİ, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Şahinbey Belediyesi arasında imzalanan anlaşmayla Türktepe;de 406, Etiler mahallesinde 95 ve Özdemirbey caddesi civarında 451 dönüm alanda gecekondu dönüşümü yapılacak.

Açıklamaya göre, protokol imza töreninde konuşan TOKİ Başkanı Bayraktar, 2010 yılında gecekonduyla mücadeleye ayrı bir önem vereceklerini belirterek, çarpık yapılaşma ve gecekondu sorunundan şikayetçi olan belediyelerden proje beklediklerini bildirdi.

Bayraktar, Acil Eylem Planı doğrultusunda başta İstanbul, Ankara, Denizli, Erzincan, Diyarbakır ve İzmir olmak üzere 150 belediye ile kentsel dönüşüm projesini başarıyla yürüttüklerini kaydetti.
        
''VATANDAŞ İLE İŞBİRLİĞİ YAPMAK GEREKİR''
Büyük şehirlerin etrafını saran gecekondulardan kurtulmak için belediyelere büyük iş düştüğüne işaret eden Bayraktar, açıklamaya göre konuşmasına şöyle devam etti:
        
''Önümüzdeki dönemde ağırlığımızı gecekondu dönüşüm projelerine vereceğiz. Çarpık yapılaşma ve gecekondu sorunundan şikayetçi olan belediyelerimizden proje bekliyoruz. Gelsinler, şehirlerimizi hep birlikte sağlıklı, modern ve yepyeni bir çehreye kavuşturalım.
        
Kentsel dönüşüm bir ülkenin yatırım bazında en zor ayağıdır. Bunu kişi başına gelir seviyesini 15 bin dolara çıkarmadan hiçbir ülke halledilememiştir. Ne Amerika, ne Japonya ne Kore halledebilmiştir. İspanya ancak Avrupa Birliği'ne girdikten sonra bu işi çözmüştür.
       
Gecekonduyla mücadelede, TOKİ-belediye-vatandaşın el ele vermesi halinde sorun daha kolay çözülür. İnsanları itip kakmayacaksın, kırıp dökmeyeceksin. İnsanların katılımını sağlamak lazım. İnsanlar altyapısı olmayan, parkı, bahçesi olmayan, güvenilir olmayan evlerde oturuyorlar. Onları sağlıklı bir yere getireceksiniz. Bu işin bir takım sıkıntıları var. 'Bizi sokağa atacaklar;, 'zenginlere ev yapacaklar; gibi sözlerle provoke edilebilen bir iş bu. Siyasilerin, mahalli idarelerin, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin ve diğer aktörlerinde bu işe katkısı lazım.''
        
Açıklamaya göre, TOKİ, Gaziantep'te, son 7 yılda, 9 bin 397 konut, 12 ilköğretim okulu, lise, 2 kreş, 6 ticaret merkezi, 10 spor salonu, 5 cami, 2 sağlık ocağı, kütüphane, 100 yataklı hastane ve sevgi evi yatırımı yaptı. Yatırımların toplam değerinin 530 milyon lira olduğu belirtiliyor.

Sayfa Yükleniyor...