Toyota'dan 814 milyon dolarlık zarar

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Nisan-Haziran döneminde 814 milyon dolar zarar etti.

Toyota'dan 814 milyon dolarlık zarar

Dünyanın en büyük otomotiv şirketi Toyota, Nisan-Haziran dönemini kapsayan birinci mali çeyreği için 2 milyar 40 milyon dolar faaliyet zararı açıkladı.

Toyota'nın net zararı ise 814 milyon dolar oldu. Böylece şirket arka arkaya üçüncü çeyrek zarar etmiş oldu.

Ancak şirketin zararı beklentinin altında kaldı. Toyota, Nisan 2009- Mart 2010 dönemini kapsayan mali yıl için ise zarar beklentisini azalttı.

Toyota toplam küresel araç satış tahminini 100 bin artırarak 6.6 milyon adede çıkardı. Tahminin yükseltilmesinde, iç pazarda hükümet teşviklerinin ardından yaşanan iyileşme gözönünde bulunduruldu.

Toyota CEO'su Takahiko Ijichi, maliyetleri sabitleme ve düşürme çabalarında kesin bir iyileşmenin başarılabilmesine karşın araç satışlarındaki düşüş ve Japon yeninin değerlenmesinin şirketin karına ciddi bir etkisi olduğunu belirtti.

BMW'NİN KÂRI YÜZDE 76 AZALDI
Öte yandan, lüks otomobil üreticisi BMW'nin 2. çeyrek kârı yüzde 76 geriledi. Münih merkezli şirket Nisan-Haziran dönemini kapsayan çeyrekte 121 milyon Euro (173 milyon dolar) kâr elde etti. Geçen yıl söz konusu çeyrekte 507 milyon Euro kâr elde edilmişti. Satışlar ise 14,5 milyar Euro'dan 12,9 milyar Euro'ya geriledi.

Haziran sonu itibariyle 98 bin 261 kişinin çalıştığı BMW'nin işgücü geçen yıla göre yüzde 7,3 azaldı. Geçen yıl ilk altı ayda 994 milyon Euro kâr elde eden şirket, bu yılın ilk çeyreğinde 31 milyon Euro zarar etti. Satışlar ise 27,8 milyar Euro'dan 24,5 milyar Euro'ya geriledi.

Sayfa Yükleniyor...