Trabzon'da tezgahlar ilk kez hamsisiz kaldı

Uygulanan yasak nedeniyle balıkçı tezgahları hamsisiz kaldı. Yasak süresince İğneada'dan gelen hamsiler de beklenen bereketi sağlamayınca Trabzon'da tezgahlar ilk kez hamsisiz kaldı. Kimi balıkçı, 'taşıma suyuyla değirmen döner mi?' yorumu yaparken kimisine göre de sezon çoktan kapandı... Öte yandan balıkçılara göre hamsinin tezgaha bir türlü çıkmaması diğer balıkların fiyatını da artıyor.

Trabzon'da tezgahlar ilk kez hamsisiz kaldı

İğneada açıklarında hamsi avlayan tekneler olumsuz hava şartları nedeniyle av yapamayınca tezgahlar hamsisiz kaldı.    

Hamsiye İğneada bile derman olmayınca  Balık Hali'ndeki tezgahlarda diğer balık çeşitlerine kaldı. Balıkçı esnafı İğneada'dan gelen hamsinin kendilerine pek derman olmadığını söyledi.

İLK KEZ HAMSİ YOK

Yıllardır bu dönemlerde ilk kez tezgahlarda hamsinin yer almadığını belirten balıkçılar hamside umutlarını hemen hemen yitirdiklerini belirterek kalan sürede de hamsinin irileşeceğini düşünmediklerini söylediler.

''GELEN HAMSİ BİZE DERMAN OLMADI''

Balıkçı esnaflarından Emin Avcı, İğneada'dan pek hamsi gelmediğini belirterek “Gelen hamsi de çok az olduğu için fiyatı da pahalı. Dolayısıyla gelen hamsi de bize de pek derman oldu diyemeyiz. Böyle bir sezonu hiç hatırlamıyorum. Balık pek yok. Bu sene istavrit de hiç olmadı. 28 Ocak’tan sonra hamsi avı yasağı kalkacak ancak ondan da pek umudumuz yok gibi. Çünkü o hamsinin de ince olacağını tahmin ediyoruz. Dolayısıyla hamsinin 10-20 günde irileşeceğini düşünmüyorum. Bu yasağın 3-5 ay olması lazım. Sezon başlamadan yapılması gerekirdi. Deniz balığı pek gelmiyor. Çupra, levrek, somon olmazsa tezgahı açacak halimiz yok” dedi.

Trabzon'da tezgahlar ilk kez hamsisiz kaldı - 1

''TAŞIMA SUYUYLA DEĞİRMEN DÖNER Mİ?''

İğneada'dan gelen hamsilerin derman olmadığını söyleyen balıkçılardan biri de Minür Yılmaz.

Yılmaz, ''Taşıma suyla değirmen döner mi? Zaten orası uzak hamsi buraya gelene kadar kanlanıyor, eziliyor. Dolayısıyla burasının hamsisi gibi olmuyor, tat olarak da farklı. Gelen hamsinin de fiyatları yüksek. 20 TL civarında. Hamsi avı 28 Ocak’ta tekrar başlayacak ancak yine ince çıkarsa uzatırlar, avı durdururlar. Durdurmaları da gerekir. İnce çıktığı sürece avlanmaması gerekir. Bu sezon hamsiden yana sıkıntılıyız'' diye konuştu.

Trabzon'da tezgahlar ilk kez hamsisiz kaldı - 2

''SEZONU KAPATTIK GİBİ''

Balıkçı esnaflarından Süleyman Çakır ise “Bir haftadan beri İğneada’dan gelen hamsiyi satıyorduk bugün gelmedi. Dolayısıyla orada bize derman olmadı. Şu anda sargan, çupra, levrek, mezgit satıyoruz. İğneada'dan gelen hamsiyi de 20-25 TL civarında satıyorduk. Sezonu kapattık gibi. Mezgit 40 TL, çupra 40 TL, levrek 50 TL, sargan 45 TL. Hamsinin olamayışı bu balık çeşitlerinin fiyatını artırdı” ifadelerini kullandı.

Sayfa Yükleniyor...