Trafik kazasında cepten ödeme yok

Kazazedeler en yakın hastaneden hiçbir ücret ödemeden acil tedavi hizmeti alabilecek.

Trafik kazasında cepten ödeme yok

Sayıştay’ın, sigorta şirketlerinin trafik kazalarında sağlık giderlerini eksik ödedikleri yönündeki raporu üzerine, zorunlu trafik sigortası prim gelirlerinin yüzde 15’inin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) aktarılması kararlaştırıldı.

Habertürk'ün haberine göre, torba kanun tasarısında yapılan düzenlemeyle Bakanlar Kurulu bu oranı yüzde 22.5’e kadar artırabilecek veya yüzde 7.5’e kadar düşürebilecek. Yüzde 15’lik oran, 300 milyon liralık prim gelirine karşılık geliyor.

Bundan böyle trafik kazalarında vatandaşlar tedavi giderleri konusunda sigorta şirketleriyle muhatap olmayacak ve hastanelerden doğrudan tedavi hizmeti alabilecek.

KUSUR ORANINDA ÖDEME
Mevcut uygulamada kazazedeler özel ve üniversite hastanelerinde ödemeyi kendi ceplerinden peşin yapıp, sigorta şirketinden kusurları oranında para almaya çalışıyordu. Sigorta şirketlerinin karşılamadığı tutarları Sağlık Bakanlığı ve SGK ödüyordu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, sigorta şirketlerinin bugüne kadar, trafik kazalarından kaynaklı tedavi giderlerinin sadece yüzde 22’sini ödediklerini, yeni düzenlemeyle ilaç şirketlerinde olduğu gibi trafik kazaları için de bir tür global bütçe uygulamasına gidileceğini söyledi.

‘POLİÇE ÜCRETLERİ ARTAR’
Yeni düzenlemenin ardından zorunlu trafik sigortası poliçeleri ücretlerinin artacağı yorumları yapıldı. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreteri Erhan Tunçay, Bakan Dinçer’in yanlış bilgilendirildiğini ileri sürerek şöyle konuştu: “Yapılan düzenleme uluslararası anlaşmalara, kanuna ve sigortacılık ilkelerine aykırı.

Sigortacılar, kusurluların kusursuzlara verdiği zararları, teminat sınırları içinde karşılar. Kusurluların tedavi giderlerini ise SGK karşılar. Evraklar tam ise 8 işgününde ödemeyi yapmak zorundayız. Burada aksayan, geçmişe dönük istenip de ödenmeyen bir şey yoktur. Biz şu anda zararı alkollü ve ehliyetsizlere rücu ediyoruz.

Bu düzenlemeyle alkollü ve ehliyetsiz araç kullanmak teşvik edilecek, çünkü yaptırımı olmayacak. Hastaların, acil sonrası hastane seçme özgürlüğü ortadan kalkacak. Sigorta şirketleri trafik sigortasından son 5 yıldır zarar ediyor, zarar 1.5 milyar lirayı buldu. Primin yüzde 15’i kesilince, bu oran kadar değilse bile poliçelerde artış olacaktır.”

Sayfa Yükleniyor...