Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) açıldı

Türkiye ve Azerbaycan tarafından yapımı 3 yıldır süren Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP), Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete açıldı. TANAP, Azeri doğalgazını, Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyor. TANAP, Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 12’sini tek başına karşılıyor.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) açıldı

Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP) açılışı Eskişehir'de yapıldı.

Eskişehir'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen TANAP'ın açılış törenine, devlet ve hükümet başkanları ile enerji bakanları, enerji şirketlerinin yöneticileri ve üst düzey bürokratlar katıldı.

AZERİ GAZI TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA’YA

TANAP'la Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz 2 doğalgaz sahası ve Hazar Denizi'nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğalgaz öncelikle Türkiye'ye, ardından Avrupa'ya taşınıyor.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) açıldı - 1

20 İLDEN GEÇİYOR

TANAP, Türkiye-Gürcistan sınırında Ardahan'ın Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 il ve 67 ilçeden geçiyor. 

1850 KİLOMETRELİK HAT

Toplam uzunluğu bin 850 kilometre olan hat, Yunanistan sınırında Edirne'nin İpsala ilçesinde son buluyor ve bu noktadan Avrupa ülkelerine doğalgaz aktaran doğalgaz boru hattına bağlanıyor.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) açıldı - 2

YILLIK KAPASİTE 16 MİLYAR METREKÜP

Yıllık toplam kapasitesi 16 milyar metreküp olan proje ile 10 milyar metreküp doğalgazın Avrupa'ya, 6 milyar metreküpün ise Türkiye'ye taşınması hedefleniyor.
Boru hattına ilk test gaz 23 ocak 2018'de basıldı ve projede en yoğun dönemde 13 bin kişi istihdam edildi.

Projede, 175 milyon kilometre yol kat edildi, 131 bin adet 13 metre uzunluğunda boru kaynatıldı. İlk kaynağa başlanan tarihten itibaren bin 340 kilometrelik ilk bölüm 887 günde tamamlandı. TANAP'ın inşasında kullanılan boruların yüzde 80'i Türkiye'de 6 farklı firma tarafından üretildi. Kalan yüzde 20'lik kısım ise Çin'den ithal edildi.

KİMİN NE KADAR HİSSESİ VAR?

TANAP'ta Güney Gaz Koridoru’nun yüzde 51, BOTAŞ'ın yüzde 30, BP'nin yüzde 12 ve Socar Türkiye'nin yüzde 7'lik hissesi bulunuyor.

TANAP'tan Türkiye'ye gelen doğalgazın diğer hatlardan gelen doğalgaz fiyatına göre daha hesaplı olması bekleniyor.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Doğalgaz
  • Enerji
  • Ekonomi
  • Azerbaycan

Sayfa Yükleniyor...