Trichet: Bütçe açıklarını hizaya sokun

ECB Başkanı Trichet daha çok borçlanmaya yer olmadığını, hükümetlerin bütçe açıklarını kısması gerektiğini belirtti.

Trichet: Bütçe açıklarını hizaya sokun

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, ekonomik krizle mücadele etmek için çok büyük borçlar altına giren hükümetlerin artık daha fazla borçlanamayacaklarını ve bütçe açıklarını hizaya sokmaları gerektiğini söyledi.

Trichet Europe 1 radyosunda dün yaptığı açıklamada, "Artık daha fazla harcama yapamayacağınız ve daha fazla borçlanamayacağınız bir an gelir. Bence şimdi tam bu noktadayız" dedi.

Hükümetlerin teşvik paketleriyle ekonomilere enjekte ettikleri büyük tutardaki fonların ekonomik kriz için uygun bir çare olduğunu söyleyen Trichet, buna rağmen devletlerin artık gecikmeden kamu finansmanlarını yeniden denetim altına almaları gerektiğini söyledi.

"Şu anda olağandışı koşullardan geçiyoruz" diyen Trichet, piyasaların ve tüketicilerin hükümetlerin normal bütçe koşullarına geri dönüşleri konusunda ikna edilmeleri gerektiğini belirtti.

ECB Başkanına göre, doğru önlemler alındığında, 2010 yılında ekonomik düzelmenin belirgin işaretleri görülecek.

Lehman Brothers'ın geçen yılki, çöküşünden sonra merkez bankalarının sınırsız kredi enjekte etmeleriyle para piyasalarında güvenin yeniden tesis edildiğini hatırlatan Trichet, "Para piyasalarında risk, risk primleri ve para piyasalarının işleyişi açısından bakıldığında, Lehman-öncesi diyebileceğim duruma geri döndük" dedi.

Trichet, küresel krizin finans sisteminin kırılganlığını ortaya çıkardığını ve bu sistemin çok önemli ölçüde güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Trichet Avrupa Birliği liderlerinin mali denetimlerin sıkılaştırılması yönünde geçen hafta aldığı önlemleri destekledi ve "Bu ileriye doğru atılmış çok önemli bir adımdır" dedi.

Sayfa Yükleniyor...