Trichet: Serbest düşüş sona erdi

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet, ekonomide serbest düşüşün sona erdiğini ama tetikte olmak gerektiğini belirtti.

Trichet: Serbest düşüş sona erdi

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, dünya ekonomisinin artık serbest düşüşte olmadığını, ancak daralmanın devam etmesi nedeniyle temkinli davranmayı sürdürmek gerektiğini söyledi.

Fransız RTL radyosuyla bugün bir söyleşi yapan Trichet, "Serbest düşüş döneminden çıkıyoruz, ancak hâlâ (ekonomik faaliyetlerde) bir düşüş görüyoruz, dolayısıyla fazla iyimserliğe karşı ihtiyatlı olmalıyız" dedi.

ECB yönetim kurulu, dün gösterge faiz oranını değiştirmedi ve yüzde 1'de bıraktı.

Trichet, 2008 Eylül ayındaki acil finans krizinden bu yana ECB'nin daha büyük bir felaketi önlemeyi başardığını söyledi ve ECB'nin euro bölgesi bankalarına vereceği mesajın, reel ekonomiye kredi vermek olan asli görevini yerine getirmeleri olduğunu belirtti.

Trichet, "Doğrusunu söylemek gerekirse, ciddi bir ekonomik duraklama oldu ve kredi talebi kayboldu... Ancak bizce hâlâ borç vermenin önünde bazı engeller duruyor ve burada bizim bankalara mesajımız, sorumluluklarını yerine getirmeleridir. Aldığımız önlemlerin nedeni, reel ekonomiye yeterli finansman sağlanmasıydı" dedi.

Son günlerde tartışma konusu olan, işlemcilerin aldığı primler konusuna da değinen Trichet, bu sabit ücretlerin "mütevazı" olması gerektiğini, ancak bunların primlerle desteklenmesinin normal ve uygun olduğunu söyledi. Trichet'ye göre bu primler sistematik olarak büyük tutulmamalı ancak piyasaların genişleme ya da daralma içinde olmalarına göre ayarlanmalı.

Sayfa Yükleniyor...