TT'nin ana hissedarına Katarlılar talip

Katar, Türk Telekom'un ana hissedarı Oger Telecom'un çoğunluk hissesini almak için görüşüyor.

TT'nin ana hissedarına Katarlılar talip

Katar'ın, Oger Telecom'un ana hissedarı olan Saudi Oger ile Oger Telecom'daki hisselerini almak için görüştüğü belirtildi. Oger Telecom, Türk Telekom'un da kontrol hissesine sahip bulunuyor.

Kaynaklar, Katar'ın Oger Telecom'da yaklaşık yüzde 55 hissesi olan Saudi Oger ile doğrudan görüşmelerde bulunduğunu bildirdiler.

Buna ek olarak, Oger Telecom'da yüzde 35 hissesi bulunan Saudi Telecom (STC) hisse satışında, daha önceden belirlenen bir fiyata kadar ilk reddetme hakkına sahip bulunuyor.

Saudi Oger ise eski Lübnan başbakanı Refik Hariri'nin ailesi tarafından kontrol ediliyor.

Oger Telecom'un Türk Telekom'daki payının en az 8.6 milyar dolar değerinde olduğu ve Güney Afrika'nın üçüncü büyük telekom operatörü Cell C'nin halka açık olmadığı göz önüne alındığında satın alma teklifinin ne büyüklükte olduğu konusunda tahmin yapmak zorlaşıyor.

'AİLE İLE TEMASA GEÇTİLER'
Reuters'a bilgi veren bir kaynak, "Biraz karmaşık bir süreç çünkü Katarlılar ilgilerini doğrudan aile ile temasa geçerek belirttiler. Kaynaklarının ne kadar güçlü olduğunu düşündüğünüzde bunu becerebilirler" dedi.

Süreç hakkında bilgi sahibi diğer bir kaynak ise "Piyasadaki volatilite nedeniyle anlaşma yüksek yürütme riski ile karşı karşıya kalabilir. Bu yüzden teklifin anlaşma ile sonuçlanıp sonuçlanamayacağı kesin değil" dedi.

Kaynakların verdiği bilgiye göre Katar'a Credit Suisse danışmanlık hizmeti veriyor. Saudi Oger'e ise Deutsche ve Citi danışmanlık yapıyor.

ANLAŞMA SAĞLANMASI UZUN SÜREBİLİR
Bankaların 2010 yılının ikinci yarısında yetkilendirildiğini ifade eden kaynaklar, ortaklık yapısı ve olası satın almanın karmaşıklığını göz önüne alarak anlaşma sağlanmasının uzun sürebileceğini belirttiler.

Oger Telecom'daki payını 2008'de 2.8 milyar dolar bedelle alan STC'ye ise Goldman Sachs danışmanlık yapıyor.

STC'nin ilk reddetme hakkı dışında görüşmelerin başka engelleri de aşması gerekiyor. Oger Telecom'un Türk Telekom'da sahip olduğu payın el değiştirmesi azınlık hissedarlarına çağrı yapılmasını gerektirebilir.

Katar'ın çağrı ihtimalini göz önüne alıp almadığı bilinmediği gibi, STC'nin Oger Telecom için teklif yapıp yapmayacağı da bilinmiyor. STC'nin uluslararası faaliyetlerini yürüten birimin başında bulunan yetkili, Ekim ayında Reuters'a yaptığı açıklamada, şirketinin bu yıl büyük satın almalarda bulunabileceğini belirtmişti.

Bilgi veren diğer bir kaynak ise "STC ile Katarlılar birbirlerine rakip teklifler ortaya koyabilirler. Karmaşık bir süreçten bahsediyoruz, sorun yaratabilecek birçok konu var" dedi.

Sayfa Yükleniyor...