Tüfenkci: S&P'nin yaptığı özür dileme

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, SP'nin Türkiye'nin kredi görünümü yükseltmesine dair, "Bu not yükseltme daha çok kendi hatalarını düzeltme ve kendi adına özür dileme mekanizması diye düşünüyorum" dedi.

Tüfenkci: SP'nin yaptığı özür dileme

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Standard & Poor's'un (S&P) Türkiye'nin kredi görünümünü "negatiften" "durağan"a yükseltmesi ve "BB" seviyesindeki kredi notunu teyit etmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ile Standard & Poor's gibi kurumları çok da ciddiye almadıklarını belirten Tüfenkci, Türkiye'nin derecelerini düşürürken ciddiye almadıkları gibi çıkarırken de derecelendirme kuruluşlarını pek önemsemediklerini söyledi.

S&P'nin Türkiye'nin kredi görünümünü yükseltmesinin olumlu olduğunu ancak yeterli olmadığını vurgulayan Tüfenkci, "Bizim yatırım yapılabilirlik oranımız baktığımızda, bu seviyelerin çok üzerinde. Birçok Avrupa ülkesinden, birçok gelişmekte olan ülkeden bizim yatırım yapılabilme seviyemizin çok daha yukarıda olduğunu, riskimizin çok daha az olduğunu biz görüyoruz" diye konuştu.

Derecelendirme kuruluşlarının, siyasi mülahazalarla hareket ettiklerinden bir takım aceleci değerlendirmelerde bulunabildiklerini ifade eden Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Standard & Poor's'un darbe girişiminin hemen ardından bir not düşürmesi, ne kadar gerçekçiydi? Gerçekçi değildi. Hiçbir veriye ve analize dayanmıyordu. Bugün kendi değerlendirmelerinin ne kadar boş olduğunu gördüler. Esasında bu not yükseltme daha çok kendi hatalarını düzeltme ve kendi adına özür dileme mekanizması diye düşünüyorum."

Sayfa Yükleniyor...