TÜİK'in tarihi hatasının nedeni 'kilogram'

TÜİK Başkanı Toprak, Aralık ayına ilişkin açıklanan sanayi üretiminde yapılan hatanın üç iş yerinden gelen verinin ton yerine kilogram olarak girilmesinden kaynaklandığını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Ömer Toprak, bir seminer sonrasında gazetecilerin sorusu üzerine, TÜİK tarafından Şubat ayında açıklanan Aralık 2008 dönemine ilişkin Aylık Sanayi Üretim Endeksi'nde yapılan hata nedeniyle açılan soruşturmanın dün tamamlandığını söyledi.

Sorunun TÜİK'in akıllı programından kaynaklanmadığını ifade eden Toprak, şöyle devam etti:

''Akıllı programdan hata kaçmadı. Program hatayı yakalamış veri girişçisini uyarmış. Bunun üzerine ilgili kişiyle bağlantı kurulmuş. Kurulan irtibat sonucunda soru kağıdında sorulan verinin doğruluğu teyit edilmiş. Ancak orada çok talihsiz bir şey olmuş. O zamana kadar ton olarak gelen veri kilogram olarak gelmiş. Telefon konuşmalarında ilgili birim ile görüşülürken birim hiç söylenmeden rakam sorulmuş rakam teyit edilmiş.

Biz de fark ettik. TÜİK olarak alandan veri elde eden ve o veri üzerine bina inşa eden kurumuz. Eğer alan diyorsa benim verim budur. Yok bir kez daha bakalım demeyiz. Alanın verdiği veriye güvenmişiz. İlerki süreçlerde her aşamada program uyarı vermiş. Acaba gerçekten doğru mu bu yüzde 40'lık artış demişiz. Her aşamada teyit edildi. İlgili iş yerinden soruldu.

Rakam doğru. Birim olarak ton girilmesi gerekirken kilogram olarak girilmiş. Ton olarak gelen şey kilogram olarak gelmiş. Ton olarak gelen veriyi kilogram olarak bildirmiş. Program o bilgiyi otomatik olarak ton olarak görüyor.

Bunun üzerine programa ölçü birimini de kontrol eden ilave yaptık. Bizim açımızdan çok talihiz bir kaza oldu. Birim kontrolünden geçirmedik ve veriye teslim olduk.

Söz konusu bilgi tekstil sektöründe yer alan 3 iş yerinden geldi. Aylık sanayi üretiminde tekstil sektörünün ağırlığı yüksek olunca böyle bir etkisi oldu.''

Sayfa Yükleniyor...