Tüketici güven endeksi yılın en düşüğünde

Tüketici güven endeksi, Temmuz'da geçen aya göre yüzde 3,5 azaldı.

Tüketici güven endeksi yılın en düşüğünde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayına ilişkin tüketici güven endeksini açıkladı. 

TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliğiyle yürütülen anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Temmuz'da geçen aya göre yüzde 3,5 azalış gösterdi. Haziranda 69,43 olan endeks, bu ay 67,03 oldu.

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi de söz konusu dönemde yüzde 3,1 azaldı. Geçen ay 91,21 olan endeks değeri, bu ay 88,36'ya yükseldi. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının azalmasından kaynaklandı.

İŞSİZ SAYISINDAKİ DÜŞÜŞ BEKŞLENTİSİ AZALDI 

Haziran ayında 91,32 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 1,6 azalarak, temmuzda 89,82'ye geriledi. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor.

İşsiz sayısı beklentisi endeksi de söz konusu dönemde yüzde 3,3 düştü ve Temmuz'da 68,31 oldu. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında azalış bekleyenlerin azalmasından kaynaklandı.

Tasarruf etme ihtimali endeksi ise yüzde 11,9 geriledi. Haziranda 24,55 olan endeks, Temmuz'da 21,62 değerine düştü. Bu oran, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor.

Sayfa Yükleniyor...