Tüketici güveni 8 ayın en düşüğünde

CNBC-e Tüketici Güven Endeksi Aralık ayında 87.67 ile Nisan'dan beri en düşük düzeyi gördü.

Tüketici güveni 8 ayın en düşüğünde

CNBC-e Tüketici Güven Endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0.7 düşüş göstererek 87.67'ye geriledi.

Baz etkisi ile bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında oldukça yüksek durumda olan endeks, 2009 yılının Haziran ayı ile karşılaştırıldığında ise önemli bir düşüş gösterdi.

Endeksin detaylarına bakıldığında, düşüşte en önemli faktör gelecek 12 aya ilişkin beklentilerdeki kötüleşme oldu.

CNBC-e Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre yüzde 4.5 düşüş göstererek 73.83 değerini aldı. Benzer şekilde, mevcut durum algılamasında da bir önceki aya göre gerileme izleniyor.

Beklentilerdeki bozulmanın temel nedeni iç siyasi gelişmeler olurken, işsizliğin en yüksek boyuta çıktığı aylardan birinde olunması da etkili oldu.

Buna karşın, içinde bulunulan dönemin alışveriş yapmak için uygunluğunu ölçen CNBC-e Tüketim Eğilimi Endeksi yüzde 2.4 artarak 142,49 değerini alıyor. Tüketim eğilimindeki artışın temel nedeni Aralık ayının yılın sonu olmasına dayanan mevsimsel etkisi oldu.

Endeks sonuçlarını değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu şunları kaydetti: "Beklentilerdeki bozulmaya bağlı olarak tüketici güveninin son aylardaki bozulma trendini devam ettirdiğini görüyoruz. İç siyasi gelişmelerin ekonomideki toparlanma üzerinde çok etkili olacağı da anlaşılıyor. Muhtemelen ekonominin pozitif büyüme gösterdiği bir çeyrek dönem içinde tüketici güveninde bir toparlanma olmadığını vurgulamak gerekiyor. Baz etkisiyle ortaya çıkan büyümenin tüketici tarafından çok güçlü hissedilemediğini de söylemek mümkün gözükmektedir."

Sayfa Yükleniyor...