Tüketici güveni haziranda geriledi

Tüketici güven endeksi geçtiğimiz ay yüzde 3,8 oranında düşüş göstererek 70 seviyesine geriledi.

Tüketici güveni haziranda geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 yılı haziran ayı Tüketici Güven Endeksi verilerini açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3,8 oranında azaldı; mayıs ayında 72,8 olan endeks değeri Haziran ayında 70 oldu.

HANENİN MADDİ DURUM BEKLENTİSİ

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında azalarak Haziran ayında 90 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin azalmasından kaynaklandı.

GENEL EKONOMİK DURUM BEKLENTİSİ

Genel ekonomik durum beklentisi endeksi Mayıs ayında 100,6 iken, Haziran ayında yüzde 3,3 oranında azalarak 97,3 değerine düştü. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını göstermektedir.

İŞSİZ SAYISI BEKLENTİSİ

İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 6,1 oranında azalarak Haziran ayında 70,7 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında düşüş bekleyenlerin azalmasından kaynaklandı.

TASARRUF ETME İHTİMALİ

Tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 5,5 oranında azaldı. Mayıs ayında 23,3 olan endeks, Haziran ayında 22,1 değerine düştü. Bu düşüş, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını göstermektedir.

Sayfa Yükleniyor...