Tüketici güveni yerinde saydı

Her ayın ortasında açıklanan CNBC-e Tüketici Güven Ön Endeksi Mayıs'ta bir önceki aya göre yüzde 0.17 artış gösterdi.

Tüketici güveni yerinde saydı

CNBC-e Tüketici Güven Ön Endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,17 oranında bir artış göstererek 103.04 düzeyine yükseldi.

Şubat ayından bu yana önemli oranda yükseliş gösteren endeksin Mayıs ayı ön sonuçları yükselişin durduğuna işaret ediyor.

Endeksin detaylarına bakıldığında, Mayıs ayında tüketicinin geleceğe ilişkin beklentilerinde bir miktar kötüleşme izlenirken, tüketim eğiliminde kısmi bir artış gözlendi.

CNBC-e Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre yüzde 2.77 oranında değer kaybedip 88.06 değerini alırken, CNBC-e Tüketim Eğilimi Endeksi yüzde 3.05 oranında bir artış ile 149.21 düzeyine çıktı.

Endeks sonuçlarını değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu şunları kaydetti: "Şubat ayından sonra hem finansal piyasalardaki olumlu hareketler hem ekonomik aktivitedeki pozitif gelişmelerden tüketici güveninin olumlu etkilendiğini izlemiştik. Nisan ayı sonundan itibaren ise Yunanistan başta olmak üzere AB ekonomisinde negatif yönde yaşananlar ve iç siyasi gündemin öne çıkması tüketici güvenindeki artışı frenleyen nedenler olarak düşünülebilir. Endeks, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 3.60 yukarıda olmakla birlikte artık baz etkisinin ortadan kalkmaya başladığı bir döneme giriyoruz. Bu dönem ile birlikte, iç talebin büyüme oranında bir düşüş görme olasılığımız artıyor."

Sayfa Yükleniyor...