Tüketici güveninde sert düşüş

CNBC-e Tüketici Güven Ekim ayı Ön Endeksi bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 10.5 geriledi.

Tüketici güveninde sert düşüş

CNBC-e Tüketici Güven Ekim ayı Ön Endeksi bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 10.5 değer kaybederek 76.11 seviyesine geriledi.

Endeks yıllık bazda da yüzde 17.5 aşağıda seyrediyor.

Tüketici güveninde Haziran ayından sonra başlayan düşüş Ekim ayının ilk yarısında daha da sertleşerek devam etti.

Raporda şunlar kaydedildi: "Endeksin detaylarına baktığımızda, tüketicinin hem mevcut durum algısında hem geleceğe ilişkin beklentilerinde önemli bir bozulma olduğunu görüyoruz. Eylül ayı sonu ile Ekim ayı başındaki gelişmelere baktığımızda tüketici güvenini etkileyen iki temel unsur olduğunu düşünüyoruz. Bunlardan birincisi, talebi çok esnek olmayan bazı ürünlerdeki dolaylı vergi artışları ile özellikle doğalgaza gelen fiyat artışının tüketicinin satın alma gücünü olumsuz etkilemesidir. Kişisel refaha yansıyan bu gelişme tüketici güvenini olumsuz etkilemiş olabilir. İkincisi, son dönemde bölgemizde yaşanan jeopolitik gelişmelerin tüketici güvenini olumsuz etkilemiş olma ihtimali yüksektir.

CNBC-e Tüketici Beklenti Endeksi'nin Ekim ayının ilk yarısında yüzde 9.7 gerilemeyle 69.57 seviyesine geldiğini görüyoruz. Algıdaki bu bozulma, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımına uygunluğunu ölçen CNBC-e Tüketim Eğilim Endeksini yüzde 3 düşürerek 81.19 değerine geriletmiştir.

CNBC-e Ekim ayı Tüketici Güven Ön Endeksi yılın dördüncü çeyreğine ilişkin ilk sinyali vermiş oluyor. İlk veriler özel tüketim talebinin büyümeye vereceği destek konusunda pozitif sinyaller içermiyor. Son çeyrek hakkında daha net bir fikir oluşturabilmek için tüketici güvenini bir süre daha izlemek gerekiyor."

Sayfa Yükleniyor...