Tüketicinin güveni 5 ay sonra azaldı

CNBC-e Tüketici Güven Endeksi Ocak'ta yüzde 5.3 geriledi.

CNBC-e Tüketici Güven Endeksi bir önceki aya göre yüzde 5.3 düşüş göstererek 108.28 düzeyine geriledi.

Endeksin Eylül ayı ile başlayan yükselişi Aralık ayının ikinci yarısında terse dönmüştü. Bu eğilim, Ocak ayında güçlenerek devam etti.

Önceki yıllara ilişkin çalışmalar, döviz kurları ile tüketici güveni arasında güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koyuyordu. Endekste Aralık ayı ortasından bu yana yaşanan düşüşte son dönemde TL’de yaşanan değer kaybının önemli payı oldu. Bunun yanında, AB ekonomisi kaynaklı olarak finansal piyasalarda yaşanan dalgalanma da bu gerilemede etkili oldu.

Mevcut durum algısındaki bozulma Ocak ayı ortasından itibaren geleceğe ilişkin beklentileri de olumsuz etkilemeye başladı. Dövizin yanında faizlerde yaşanan yukarı yönlü hareket de geleceğe ilişkin beklentileri olumsuz etkiledi. Bu çerçevede, CNBC-e Tüketici Beklenti Endeksi yüzde 5 değer kaybederek 94.66 düzeyine geriledi.

İçinde bulunduğumuz dönemin konut, otomobil ve dayanıklı tüketim mallarını almak için iyi bir dönem olup olmadığını ölçmeye çalışan CNBC-e Tüketim Eğilimi Endeksi de Ocak ayında yüzde 5.1 düşüş göstererek 152.37 değerine indi.

Endeks sonuçlarını değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu şunları kaydetti: "Ağustos ayından sonra ilk kez tüketici güveninde bir gerileme izleniyor. İç talebin Ocak ayında yavaşlama sinyali verdiğini söylemek mümkün. Fakat burada, Aralık ayına göre mevsimsel bir etkinin de olduğunu ve güven kaybının çok yüksek oranda olmadığını vurgulamak gerekiyor. Tüketici güveninin önümüzdeki birkaç aylık seyri iç talebin gücünü görmek açısından önemli olacaktır."

Editörün Notu: Bugüne kadar Ocak 2002 =100 bazlı olarak hesaplanan endeksler Ocak 2011 tarihi itibarıyla 2002 Yılı =100 bazlı olarak hesaplanmıştır. Bu değişim geçmiş endeks değerlerinde ufak değişikliklere yol açmakla birlikte endeksin trendini hiçbir şekilde değiştirmemiştir.

Sayfa Yükleniyor...