Tüketicinin güveni azalıyor

CNBC-e Tüketici Güven Endeksi Ağustos'ta yüzde 1.7 geriledi.

Tüketicinin güveni azalıyor

CNBC-e Tüketici Güven Endeksi Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1.7 düşerek 93.24 düzeyine geriledi.

Mart ayından itibaren sürekli ve güçlü yükselişler gösteren endeks Temmuz ayında önemli bir gerileme göstermişti. Bu gerileme Ağustos ayında yavaşlayarak da olsa devam etti.

Ekonomiye ilişkin vergi indirimleri gibi aktif ve somut kararların alındığı dönemde tüketici güveninde hızlı bir yükseliş görülmüştü.

Mevcut durumda endekste bir gerileme olmakla birlikte geçen yılın son dönemi ve bu yılın başına göre güven daha yüksek seviyelerde seyretti.

Endeksin alt sorularına bakıldığında düşüşün temel nedeni Türkiye ekonomisinin mevcut durumu ve geleceğine ilişkin beklentilerdeki bozulma oldu. CNBC-e Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre yüzde 1.9 geriledi. Tüketim eğiliminin bir önceki aya göre çok değişmedi ve CNBC-e Tüketim Eğilim Endeksi sadece yüzde 0.9 arttı.

Endeks sonuçlarını değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu, " politikasına ilişkin önümüzdeki dönemde alınacak kararlar ve açıklamalar tüketici güvenini mutlaka etkileyecektir. Tüketici güven endeksinin seyri iç talebin ikinci çeyrekte kazandığı ivmenin üçüncü çeyrekte şimdilik aynı hızda devam edemediğine işaret etmektedir" dedi.

Sayfa Yükleniyor...