Tüketicinin güveni iki aydır düşüşte

CNBC-e Tüketici Güven Endeksi Şubat'ta yüzde 1.4 düşüş kaydetti.

CNBC-e Tüketici Güven Endeksi bir önceki aya göre yüzde 1.4 düşüş göstererek 106.72 düzeyine geriledi.

Aralık ayının ikinci yarısından itibaren düşüş trendinde olan endeks Şubat ayında da bu eğilimini devam ettirdi.

Endeks, Şubat ayı ön endeksine göre bir miktar daha düşüş kaydetti. Bunun temel nedeni, gelecek 12 aya ilişkin beklentilerin ön endekse göre biraz daha gerilemesi olarak görünüyor. Özellikle son dönemde Libya’da yaşanan olayların finans piyasalarında yarattığı bozulma bu gerilemenin önemli bir nedeni oldu.

Şubat ayının ikinci yarısında biraz bozulmakla birlikte, CNBC-e Tüketici Beklenti Endeksi Ocak ayı sonuna göre yüzde 0.3, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 oranında yukarıda bulunuyor.

Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin konut, otomobil ve dayanıklı tüketim mallarını almak için iyi bir dönem olup olmadığını ölçmeye çalışan CNBC-e Tüketim Eğilimi Endeksi, Ocak ayında olduğu gibi Şubat ayında da düşüşünü yüzde 6.9 oranında sürdürdü ve 141.86 değerini aldı. Buna karşın, tüketim eğilimi endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 civarında yukarıda bulunuyor.

Endeks sonuçlarını değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu şunları kaydetti: "Tüketici güveni Ocak ayından sonra Şubat ayında da düşüş gösteriyor. Endeks geçen yılın son çeyreğine göre iç talepte bir yavaşlama sinyali veriyor. Bununla birlikte, bu düşüşte mevsimsel bir etkinin de varlığını, endeksin tüm alt kollarında geçen yılın aynı dönemine göre oldukça yüksek bir seviyenin olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. CNBC-e Tüketici Güven Endeksinden, iç talebin gerilemesinden ziyade büyüme hızında bir miktar yavaşlama sinyali alındığını söyleyebiliriz."

Sayfa Yükleniyor...