Tüketicinin güveni üç ay sonra azaldı

CNBC-e Tüketici Güven Endeksi Mayıs'ta yüzde 0.50 düşüş gösterdi.

Tüketicinin güveni üç ay sonra azaldı

CNBC-e Tüketici Güven Endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0.50 oranında bir düşüş göstererek 102.36 düzeyine geriledi.

Şubat ayından bu yana önemli oranda yükseliş gösteren endeksin Mayıs ayı sonuçları yükselişin durduğuna işaret ediyor.

Endeksin detaylarına bakıldığında, Mayıs ayında tüketicinin geleceğe ilişkin beklentilerinde kötüleşme izlenirken, tüketim eğiliminde kısmi bir artış gözlemliyoruz. Bu çerçevede, CNBC-e Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre yüzde 3.39 oranında değer kaybedip 87.50 değerini alırken, CNBC-e Tüketim Eğilim Endeksi’nin yüzde 2.56 oranında bir artış ile 148.50 düzeyine çıktı.

Şubat ayından sonra hem finansal piyasalardaki olumlu hareketler hem ekonomik aktivitedeki pozitif gelişmelerden tüketici güveni olumlu etkilenmişti. Nisan ayı sonundan itibaren ise Yunanistan başta olmak üzere AB ekonomisinde negatif yönde yaşananlar ve bunun finansal piyasalara yansıması tüketici güvenindeki artışı durduran önemli bir neden olarak görünüyor.

TCMB İktisadi Yönelim Anketi, Mayıs ayında üretime yönelik ekonomik aktivitede bir önceki aya göre yavaşlamaya işaret ediyordu.

Mevcut durum algısı ve geleceğe ilişkin beklentiler kötüleşirken, CNBC-e Tüketim Eğilimi Endeksi’nin Mayıs ayında artması mevsimsel bir talep artışına işaret ediyor.

Endeks sonuçlarını değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu şunları kaydetti: "CNBC-e Tüketici Güven Endeksi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 2.92 yukarıda olmakla birlikte artık baz etkisinin ortadan kalkmaya başladığı bir döneme giriyoruz. Bu dönem ile birlikte, iç talebin büyüme oranında bir düşüş görme olasılığımız artıyor."

Sayfa Yükleniyor...