Tüketim endeksi yeniden artışa geçti

CNBC-e Tüketim Endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1.46 arttı.

Eylül ayında düşüşe geçen CNBC-e Tüketim Endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1.46 artarak 190,31 düzeyine yükseldi.

Aynı dönemde mevsimsel olarak düzeltilmiş CNBC-e Tüketim Endeksi yüzde 3.60 artarak tarihsel olarak en yüksek noktası olan 137,49 değerine yükselmiştir.

Endeksin sektörel bazda detaylarına bakıldığında, artışa en büyük katkı öncü bir sektör olan otomobilden geldi. Bunun dışında konut ve giyim sektörleri de aylık bazda artışa katkıda bulundu.

Ev eşyası ve gıda sektörlerinde düşüş izlenirken, mobilya, sağlık, eğlence, otel ve lokanta gibi sektörlerde yatay bir seyir gözlendi.

Endeks sonuçlarını değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu şunları kaydetti: "Ekim ayında otomobil sektörünün ağırlıklı etkisiyle yavaş da olsa artış eğilimini sürdüren bir endeks ortaya çıkıyor. Yıllık bazda ise artış oranı yüzde 20’ler seviyesine ulaşıyor. Yılın son çeyreğinde Türkiye ekonomisinde beklentilerin üzerinde bir büyüme ve cari açık rakamı ile karşılaşma olasılığının arttığını düşünüyoruz."

Sayfa Yükleniyor...