Tüketim endeksi yükselişte

CNBC-e Tüketim Endeksi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1.44 artış gösterdi.

CNBC-e Tüketim Endeksi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1.44 artarak 193.05 düzeyine yükseldi.

Aynı dönemde, mevsimsel olarak düzeltilmiş CNBC-e Tüketim Endeksi de yüzde 1.91 artarak 139.93 değerine ulaştı.

Sektörel bazda bakıldığında artış birçok sektöre yayıldı. Öncü sektörler olan konut ve otomobilde son aylarda gözlenen yükseliş eğilimi devam ederken, gıda, sağlık, mobilya, eğlence, turizm gibi sektörler aylık bazda artışlar gösterdi. Giyim sektörü hemen hemen aynı seviyeyi korurken, düşüş gösteren tek sektör dayanıklı tüketim mallarını içeren ev eşyası oldu.

Endeks sonuçlarını değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu şunları kaydetti: "Tüketimde genel anlamda gözlenen bu artışta, hem yıl sonu etkisinin hem de kurban bayramından kaynaklanan ivmelenmenin etkili olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte, son aylarda tüketici güveninde gözlenen hızlı yükselmenin gerçekleşen tüketim rakamlarına yansımasının da yaşandığını düşünüyoruz.

Kapasite kullanım oranlarının hala normal seviyelerinin altında olması talepten kaynaklanabilecek enflasyonist baskıları şimdilik engelliyor. Buna karşın, iç talepteki bu canlılığın büyüme rakamlarına pozitif, cari açığa ise negatif yansımalarını görmeye devam etme ihtimalimiz yüksek görünüyor."

Sayfa Yükleniyor...