Tüketim endeksinde sert düşüş

CNBC-e Tüketim Endeksi, Ocak ayında yüzde 15.64'lük düşüş gösterdi.

CNBC-e Tüketim Endeksi, Ocak döneminde bir önceki aya göre yüzde 15.64 düşerek 179.08 düzeyine geriledi. Aynı dönemde, mevsimsel olarak düzeltilmiş endeks ise yüzde 6.35 artarak 142.75 değerine ulaştı.

Yıl sonu etkisiyle Aralık ayında ortaya çıkan yüksek artışların ardından Ocak ayı her zaman düşüş gösteren bir ay. Bu yıl da benzer bir eğilim görüldü. Giyim dışında kalan tüm sektörlerde yıllık bazda düşüş yaşandı. Otomobilden konuta, gıda sektöründen ev eşyasına, köprülerden geçen araç sayısından, tüketilen benzin miktarına kadar bir düşüş oldu. Genel anlamda tüketici kredilerinde de önemli bir yavaşlama meydana gelid. Giyimdeki artış ise yıl sonu indirimlerinden kaynaklandı.

Diğer taraftan, CNBC-e Tüketim Endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23.36 gibi önemli oranda bir artış gösterdi. Yaklaşık son bir yıldır endeksin bir önceki yılın aynı ayına göre de hızlı yükseliş göstermesi, mevsimsel olarak düzeltilmiş CNBC-e Tüketim Endeksinde de artışa yol açıyor.

Endeks sonuçlarını değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu şunları kaydetti: "Sonuç olarak, aylık bazda beklenmesi gereken bir yavaşlama olmakla birlikte yıllık bazda endeksin artışı sürüyor. Tüketim harcamalarındaki bu yavaşlama önümüzdeki aylara da yansıyarak devam ederse yıllık bazda da iç talebin yavaşladığını gözleyebiliriz. Ancak bu çerçevede, enflasyon ve cari açık konusundaki gidişatı da daha iyi yorumlayabiliriz."

Sayfa Yükleniyor...