Tüketim endeksleri yenilendi

CNBC-e tarafından üç yıldan bu yana yayınlanan Bireysel Tüketim ve Perakende Satış Endeksleri Temmuz ayından itibaren tek bir endeks olarak yayınlanmaya başlanacak.

Türkiye’de iç talebin öncü göstergeleri niteliğini yayınlanmaya başladığı 2002 yılından bu yana kazanan CNBC-e Bireysel Tüketim ve Perakende Satış Endeksleri, 2005 yılının Temmuz ayından itibaren revize edilmiş haliyle tek bir endeks olarak yayınlanmaya başlanacak. Haziran ayına ilişkin açıklanan CNBC-e Tüketim Endeksi önceki aya göre 12 puanlık artışla 137,13 değerine çıktı.

Yeni endeks, CNBC-e Tüketim Endeksi olarak adlandırıldı. Bu değişikliğe gidilmesinin en önemli nedenlerinden birisi eski endekslerin sektörel ağırlıklandırılmasında kullanılan DİE Tüketici Fiyat endeksinin 2003 bazlı olarak revize edilmesidir. DİE ağırlıklandırmasındaki değişikliklerin CNBC-e endekslerine yansıtılması gerekiyordu. Bu ihtiyaç ortaya çıkınca, endekste düşünülen diğer revizyonların da eşanlı olarak yapılmasına karar verildi. Bu çerçevede, iç talebin gidişatını daha kolay ve karışıklığa yol açmadan izlemek açısından daha önce yayınlanan iki endeks tek bir endekse dönüştürüldü. CNBC-e Tüketim Endeksi olarak adlandırılan bu endeks, sektörel bazda ulaşılan veri ve kapsam açısından eski endekslere göre çok daha büyük oldu.

2005 Ocak ayını baz alarak oluşturulan CNBC-e Tüketim Endeksi (CNBC-e / TE), temel olarak daha önce yayınlanan Bireysel Tüketim Endeksine benzemektedir. CNBC-e / TE oluşturulmasında, DİE’nin yeni Tüketici Fiyat Endeksinde kullanılan tüm sektörler ve ağırlıklar Bireysel Tüketim Endeksinde olduğu gibi önemli oranda referans alınmıştır. Yeni endeks de, sektörel bazda kişi başına ortalama tüketim harcamasını esas almaktadır.

MEVSİMSEL OLARAK DÜZELTİLECEK
CNBC-e TE ile getirilen diğer bir yenilik, endeksin mevsimsel olarak düzeltilmiş serilerinin de yayınlanacak olmasıdır. Aynı zamanda, tüketimde önemli ağırlığı olan üç önemli sektöre (Gıda, Giyim ve Ev Eşyası) ilişkin mevsimsel olarak düzeltilmiş seriler de yayınlanacaktır. Mevsimsel olarak düzeltmeler bu amaç için yaygın olarak kullanılan Tramo - Seats yöntemiyle yapılmıştır.

Bültenlerde kullanılacak olan veri setlerinde, CNBC-e / TE-SA’da olduğu gibi SA uzantılı olanlar mevsimsel olarak düzeltilmiş anlamına gelecektir. 2005 Ocak bazlı olarak hazırlanan yeni endeks, ilk olarak bu yılın Haziran ayı verileriyle açıklanmaktadır. Yeni endeks, içerdiği tüm sektörler ile beraber eski endekslerin başlangıç dönemi olan 2002 yılı Ocak ayına kadar geriye dönük revize edilmiştir.

Sayfa Yükleniyor...