Tüketim Mart'ta canlandı

CNBC-e Tüketim Endeksi Mart'ta yüzde 11.11 artış gösterdi.

Tüketim Mart'ta canlandı

CNBC-e Tüketim Endeksi Mart ayında yüzde 11.11 artarak 168.16 düzeyine yükseldi. Aynı dönemde mevsimsel olarak düzeltilmiş seri de yüzde 1.85 artarak 122.96 değerini aldı.

Ocak ayında mevsimsel etkilerle düşüş gösteren endeks, Şubat ayından sonra tekrar yükselişe geçti.

Artışın hemen hemen tüm sektörlere yayıldığı gözleniyor. Öncü sektörler olan konut ve otomobilde güçlü artışlar görüldü. Dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarını da içeren ev eşyası sektöründe de oldukça yüksek denilebilecek oranda artışlar gerçekleşti. Bunun dışında kalan, gıda, giyim, mobilya ya da ulaşım gibi sektörlerde de bir önceki aya göre artışlar meydana geldi.

Geçen yılın Mart ayı vergi indirimleri nedeniyle iç talebin hızlı olarak artış gösterdiği bir aydı. Bu nedenle, yıllık bazda endeksin hemen hemen aynı seviyede kaldığı, mevsimsel olarak düzeltilmiş seri ise yüzde 3.03 düşüş gösterdi.

Endeks sonuçlarını değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu şunları kaydetti: "Her ne kadar mevsimsel olarak düzeltilmiş seri bir önceki yıla göre düşüş gösterse de, bir önceki aya göre değişimler iç talepte artış eğiliminin netleşmeye başladığını gösteriyor.

Gerek bu endeks gibi iç talebin seyri hakkında fikir veren göstergeler, gerek dış talebi yansıtan ihracat verileri ve kapasite kullanım oranlarında da artış eğilimini daha fazla görmemiz gerektiğine işaret ediyor. Böyle bir durum ortaya çıkarsa, enflasyonist eğilimler konusunda da daha net bir beklenti muhtemelen oluşacaktır."

Sayfa Yükleniyor...