Tüketimde 'geleneksel' Mart yükselişi

CNBC-e Tüketim Endeksi Mart'ta yüzde 8.91 arttı.

CNBC-e Tüketim Endeksi Mart'ta bir önceki aya göre yüzde 8.91 artarak 198.78 düzeyine yükseldi.

Aynı dönemde mevsimsel olarak düzeltilmiş seri ise sadece yüzde 0.18 artarak 130.39 değerini aldı.

Gün sayısının fazla olması ve mevsimsel etkiler nedeniyle Mart ayında tüketim endeksinin Şubat ayına göre yükselmesi beklenen bir durum. Artışın tüm sektörlere yayılmaması ve mevsimsel olarak düzeltilmiş seride gerçekleşen aylık artışın çok sınırlı olması iç talepteki yukarı yönlü hareketlenmenin yavaş seyrettiğine işaret ediyor.

Endeksin detaylarına bakıldığında, aylık bazda en hızlı talep artışı gösteren sektörler otomobil ve konut oldu. Faizlerde yaşanan düşüşler ve mevsimsel faktörler bu artışta etkili oldu. Bunun dışında kalan giyim, otel, lokanta, eğlence, sağlık gibi sektörlerde bir önceki aya göre yatay bir seyir gözleniyor. Gıda ve ev eşyası sektörlerinde hafif düşüşler görülüyor. Otomobil satışları artmakla birlikte benzin tüketiminde aylık bazda güçlü sayılabilecek gerileme izlendi..

Ocak ve Şubat aylarında olduğu gibi Mart ayı CNBC-e Tüketim Endeksi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre aşağıda görülüyor. Bu çerçevede, Mart ayı tüketim endeksinin yıllık bazda yüzde 2,11, mevsimsel olarak düzeltilmiş serinin yüzde 6,35 aşağıda olması 2012 yılı ilk çeyrek büyümesine iç talebin destek vermediğine işaret ediyor.

Sayfa Yükleniyor...