Tüketimde Ocak geleneği değişmedi

CNBC-e Tüketim Endeksi Ocak ayında yüzde 10.3 geriledi.

Tüketimde Ocak geleneği değişmedi

CNBC-e Tüketim Endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 10.33 gerileyerek 143.34 düzeyine indi. Bir önceki yılın Ocak ayına göre düşüş yüzde 4.32 oldu.

Mevsimsel olarak düzeltilmiş seri bir önceki aya göre yüzde 1.37 artış kaydederken, bir önceki yıla göre yüzde 7.38 geriledi.

Sektörel bazda bakıldığında artış gösteren tek sektör giyim oldu. Ocak ayında indirim ve kampanyaların çok yüksek oranlara ulaşması bu artışta etkili oldu.

Buna karşın, öncü sektörlerden ev eşyası ve otomobil sektörlerinde bir önceki aya göre düşüş gözlenirken, konut sektöründe büyük bir değişiklik yaşanmadı. Mobilya sektörü de bir önceki aya göre çok büyük değişim göstermedi. Gıda, sağlık, eğlence, otel, lokanta gibi sektörler ise düşüş oldu.

Normal koşullarda Aralık ayı tüketimin en yüksek aylarından birisi olurken, Ocak en düşük aylarından biri olarak öne çıkıyor. Vergi oranlarındaki yeniden değerlemeler ile bütçe kapanış ve açılışları bunun en önemli nedenleri arasında. Bu yıl da aynı eğilim görülmekle beraber Ocak ayı düşüş oranı görece az gerçekleşti.

Endeks sonuçlarını değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu, “İç talebin seyri konusunda daha net bir görüşe sahip olabilmek için bu sinyallerin önümüzdeki aylarda devam edip etmeyeceğini izlemek gerekecek. Gerek tüketici güveni gerek tüketim endeksinin tarihsel olarak en düşük seviyeleri civarında olduğunu unutmamamız gerekiyor” dedi.

Sayfa Yükleniyor...