Tüm kamu alımları yasa kapsamına giriyor

Kamu İhale Yasası, kamu alımları yasası adı altında ihaleli, ihalesiz tüm kamu alımlarını kapsayacak şekilde yeniden düzenleniyor.

Kamu İhale Yasası'nda yapılacak düzenlemeyle, yasanın Avrupa Birliği (AB) direktiflerine uyumlu hale getirilmesi amaçlanıyor. Bu çerçevede, "eşik değer" esas alınarak, bu değerin üzerindeki ihaleler bire bir AB direktiflerine uyumlu hale getirilecek. Eşik değerin altında kalan ihaleler ise mevcut durumdan daha esnek bir yapıya kavuşturulacak.

Türkiye'deki mevzuatta eşik değer, "ihalelerin yabancılara açılma limiti" olarak yer alıyor. Eşik değer tanımının AB'ye uydurulması amacıyla "tüm ihalelerin yabancılara açılması söz konusu olur mu?" sorusuna karşılık Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Hasan Gül, "Bu tamamen mevzuatı nasıl düzenlemeyeceğimize bağlı. Teknik olmadığı için bizim karar vereceğimiz bir konu değil, hükümet tasarrufta bulunabilir. O alan mutlaka belli bir şekilde düzenlenmesi gereken bir alan değil" diye konuştu.

Düzenlemeyle, eleştiri konusu olan "istisnalar" da önemli ölçüde daraltılacak. Yasa kapsamı dışında alım yapılmasını öngören istisnalar, savunma, güvenlik, acil durum, araştırma geliştirme gibi zorunlu alanlarla sınırlı olacak.

Türkiye'nin AB'ye sunduğu ulusal program kapsamında hangi mevzuatın ne zaman hayata geçirileceği konusunda taahhütte bulunduğunu ifade eden Gül, bu takvime göre AB'ye tam uyumlu Kamu İhale Kanunu'nun, 2009-2010 yıllarında tamamlanması gerektiğini kaydetti.

Gelecek yıl sonuna kadar yasanın hayata geçirilmesi gerektiği için çalışmaya bir kaç ay içinde son şeklini vermeye uğraştıklarını belirten Gül, "Yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Yasanının adını da Kamu İhale Kanunu değil, Kamu Alımları Kanunu gibi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Gül, ihalenin sadece belli bir alım usulü oluşturduğuna dikkat çekerek, "Birtakım kamu alımları ihalesiz yapılabiliyor. Bu kanun hepsini kapsayacağı için ihaleli, ihalesiz... Kanun kapsamı genişleyecek" dedi.

Sayfa Yükleniyor...