Tunus'a ihracat 1 ayda yarı yarıya azaldı

Devlet Bakanı Çağlayan, Mısır ve Tunus'ta baş gösteren siyasi gerginlik nedeniyle 1 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında Mısır'a ihracatta yüzde 1, Tunus'a gerçekleşen ihracatta ise yüzde 50 oranında gerileme kaydedildiğini açıkladı.

Tunus'a ihracat 1 ayda yarı yarıya azaldı

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleriyle yaptığı toplantıda Mısır ve Tunus'taki rejim karşıtı gösteriler nedeniyle başlayan olayların Türkiye'nin bu ülkedeki yatırımlarını ve bu ülkelere yönelik ihracatını nasıl etkilediğini değerlendirdi. "1 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında Mısır'a ihracatımızda yüzde 1 gerileme kaydedildi ve 211.4 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleşti" diyen Çağlayan, "Ancak Tunus'la 1 Ocak-6 Şubat arasında ihracat yüzde 50 azalarak 36.7 milyon dolar oldu" dedi.

Mısır ve Tunus'ta başlayan olayların ardından bakanlığı kapsamında kriz masaları oluşturulduğunu hatırlatan Çağlayan, Mısır kriz masasına 57, Tunus kriz masasına ise 13 başvuru yapıldığını belirtti. "Bu başvurular malı gümrükte kalan, gönderdiği malı alıcıları tarafından alınmayan, malının bedelini alamayan ya da aldığı çek ya da senedi paraya çeviremeyenlerden geldi" diyen Çağlayan, dün

Tunus ve Mısır'ın Ankara büyükelçileri ile görüşerek bu sıkıntıları ilettiğini söyledi.

Mısır ve Tunus'ta iş yapan firmaların paniğe kapılmasına gerek olmadığını belirten Çağlayan, Mısır ve Tunus ticaret müşavirlerinin bu hafta sonu itibariyle bu ülkelere dönerek görevlerine başlayacağını açıkladı. Mısır'da gümrükte sıkıntı yaşayan firmaların Mısır gümrük idaresine başvurması gerektiğini belirten Çağlayan, "Zararı olanlar da hemen tespit ettirsin ve Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndaki Türkiye masasına başvursun" dedi. Çağlayan, Türk firmalarının Mısır'daki bankalardan aldıkları kredilerin vadeleri konusunda yardımcı olunması gerektiğini Mısır büyükelçisine ilettiklerini de söyledi.

Çağlayan bir hafta içinde Tunus'a bir heyet göndereceklerini açıklarken, Mısır'daki durum normalleşince de ülkedeki iş yapma ve yatırım durumunu incelemek üzere bir heyet göndereceklerini söyledi.

ABD'NİN KARARI KENDİSİNİ BAĞLAR
Geçen hafta ABD Hazine Bakanlığı'nın İran'ın füze sanayisine destek verdikleri gerekçesiyle İstanbul merkezli 3 şirkete ve 2 Türk vatandaşına yaptırım uygulama kararı almasını değerlendiren Çağlayan, "ABD'nin kararı kendisini bağlar" dedi.

Türkiye için BM Güvenlik Konseyi kararlarının bağlayıcı olduğunu belirten Çağlayan, "Bu ABD'nin kendi uygulamasıdır. Biz çift kullanım amaçlı ürünlerin ihracatına ilişkin denetimleri zaten yapıyoruz... O, ABD'nin kara listesi, bizim kara listemiz değil. Bizim firmalarımızın Türk Ticaret Kanunu'na göre, çalışma koşulları belli. Türkiye'de hukuk var, işletmelerin nasıl kapatılıp kapatılmayacağı bellidir. Bu çerçevede, Türkiye'deki mevcut kanunlar geçerli, bunun dışında bir şey olmaz" dedi.

ABD'nin kara listesinde bulunan firmalar için "Ticari faaliyetleri devam ediyor" diyen Çağlayan, "Bu firmaların ticaretten men edilmesi konusunda Türkiye hukuku dışında bir şey yapılması söz konusu olmaz" dedi.

Türkiye'nin nükleer enerjinin barışçıl kullanımını savunduğunu ve İran'ın avukatlığını yapması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirten Çağlayan, İran'la ticaretin henüz istenen seviyede olmadığını da söyledi.

7 GÜNDE 2.3 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
Bugün açıklanan sanayi üretim endeksi rakamlarını da değerlendiren Çağlayan, "Sanayi üretim endeksi büyümenin iyi çıkacağının göstergesi" dedi. Mart ayı sonunda büyüme rakamlarının açıklanacağını hatırlatan Çağlayan, "Büyümede yüzde 8'e yakın bir rakamı görmüş olacağız, yüzde 8 civarı bir büyüme gelecek" dedi.

İhracat rakamları ile ilgili de bilgi veren Çağlayan, Şubat ayının ilk yedi gününde ihracatın 2.3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...