Turcas yatırım planını revize etti

Turcas, ortaklarıyla birlikte 5 yılda 10 milyar dolar olan yatırım planını kriz nedeniyle 6 milyar dolara çekti.

Krize rağmen enerji alanında planladığı yatırımlara devam edecek Turcas'ın Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, CNBC-e'ye açıklamalarda bulundu.

Daha önce 5 yılda ortakları ile 10 milyar dolar yatırım planladıklarını açıklayan Turcas Yönetim Kurulu Başkanı Aksoy, kriz nedeniyle ekipman ücretlerinin ucuzlamasının fırsat yaratacağını belirterek, “Daha az parayla daha çok iş yapacağımız kanaatindeyim. 5 yılda ortaklarla 6 milyar dolar yatırım yaparız” dedi.

CNBC-e’ye konuşan Erdal Aksoy, yurtdışında petrokimya alanında ortaklık için şirketlerle görüşmeler yürüttüklerini ifade ederek “Mısır, İran, Hırvatistan ve Macaristan’da ortaklık için görüşmeler yürütüyoruz. Bu görüşmeler 2010'da sonuçlanabilir” dedi.

Aksoy, özellikle Körfez ülkelerinde doğalgazın sanayide bedava kullanılmasının önemli bir avantaj olduğunu vurguladı.

'RWE İLE PROJELER HIZLA DEVAM EDECEK'
Turcas ve RWE arasında Ortak Girişim Sözleşmesi imzalanmasına ilişkin olarak daha önceki ortakları EON’un Türkiye’deki yatırımlarını 2-3 yıl ertelemek istediğini belirterek, Turcas’a bu seçeneğin uygun gelmediğini ve RWE ile EON’un yer değiştirdiğini ifade etti.

Turcas ve RWE, Denizli'de 800 MW kurulu gücünde doğalgaz kombine çevrim santrali inşa edecek.

RWE’nin projeye yüzde 70 ortak olduğunu belirten Aksoy, RWE’nin yatırımı kendi özsermayesinden karşılayacağını ifade etti.

Aksoy, ayrıca RWE ile doğalgaz alanında farklı işbirlikleri geliştirilebileceğini de belirtti.

CEYHAN’DAKİ RAFİNERİ PROJESİNİ ASKIDA
Aksoy, Petkim’in yanına inşa etmeyi düşündükleri rafieri projesinde çalışmaların hızla devam ettiğini belirterek Ceyhan’daki projeyi şimdilşk askıya aldıklarını söyledi.

Aksoy, EPDK’dan rafineri izni beklediklerini ifade etti ve “Kısa zamanda hatta bu hafta izin çıkabileceğini düşünüyorum” dedi.

Aksoy, Petkim’in yanına inşa edilecek rafinerinin maliyeti 3 milyar dolar olacağını düşünüyor.

Aksoy, Petkim’in bölgesel güç olma yolunda stratejik önemine dikkat çekti ve Petkim’in kapasitesini 5 yılda üç katına çıkarmak istediklerini söyledi.

Aksoy Petkim’de 2009’da 100 milyon dolar darboğaz yatırımı yapılacağını da ifade etti.

‘NAKİTİMİZ PROJELERİMİZE YETER'
Turcas Yönetim Kurulu Başkanı, ayrıca enerjide planladıkları projelerde şirketin özsermayesinin 2010 ortasına kadar gecikmeleri önlamaya yeteceğini belirtti.

Aksoy, “Elimizdeki imkanlar bizim 2010 ikinci yarısına kadar projelerde gecikme olmadan ilerlememizi sağlar. 2010’un ikinci yarısından sonra da piyasalarda düzelme bekliyorum” dedi.

Sayfa Yükleniyor...