Turhan: Osman Gazi'yi örnek alıyorum

İMKB Başkanı Turhan, kendisinin Osman Gazi'yi örnek aldığını belirterek, ''Osman Gazi bilginler nerede olursa olsun davet yapıyor. 'Beyliğime giren bütün ticaret erbabının mallarının kefili benim' diyor. Böylelikle iktisadi faaliyet canlanıyor. Biz, 'İMKB'de bunu nasıl yaparız?' diye düşünüyoruz'' dedi.

Turhan: Osman Gazi'yi örnek alıyorum

MÜSİAD'ın Perşembe Toplantısı'na konuk olan İMKB Başkanı İbrahim Turhan, insanlık tarihi boyunca ticaretin önemli bir kısmının pazar yerlerinde gerçekleştirildiğini ifade ederek, borsanın organize bir pazar yeri olduğunu, organize piyasa denildiğinde belli kurallar bulunduğunu, alıcı ve satıcıyı koruyan kuralların yer aldığını söyledi.

Turhan, finans sektörünün zaman zaman eleştirildiğini belirterek, ''Bu eleştirilerin rekabetçilik, fiyatlamayla ilgili yer yer tartışılmaya değer hususlar olduğunu biliyorum. Finans sektörü fonlara fazlası olan birimlerden, bu fonlara ihtiyaç duyan şirketler kesimine bu kaynakların aktarılmasını mümkün kılan mekanizmadır. Reel ekonomi için finans sektörü olmazsa olmazdır'' dedi.

Finans sektöründe kar marjının reel sektörden daha düşük olduğunu ifade eden Turhan, şunları söyledi:

''Bundan dolayı finans sektörünün devam etmesini istiyorsak kar kazandığında memnun olmamız lazım. Bu sektörün de rekabetçi ve etkin bir şekilde işlemesini sağlamak lazım. Borsa, halka arz ve bedelli sermaye artırımı yoluyla reel sektöre 51,5 milyar dolar kaynak sağlamış. Temettü olarak da 50 milyar dolar yatırımcılara getiri sağlamış. için katkısını görülebiliyor. Ama Türkiye gibi ülkede bu rakamlar çok küçük.

Halka arz seferberliği, menkul kıymetleri borsada işlem görmeyen şirketleri borsaya kazandırmaktır. Finansman ihtiyacı olan şirketlerimizi menkul kıymetlerle buluşturduğumuz bir kampanyadır. 25 şirketi halka arz ettik. Biz İMKB olarak kotasyon ücretlerde indirim yaptık. Firmalarımızı borsa konusunda aydınlatmaya, farkındalıklarını artırmaya çalıştık. Son 10 yılda Türkiye ekonomisi çok büyük değişim yaşadı. Milli gelirimiz, satın alma gücüne göre 1 trilyon doların üzerinde ve Türkiye 1 trilyon dolarlık ekonomiler kulübünün bir üyesidir. Dış ticaret rakamlarında toplam uluslararası ticarete bakıldığında yüzde 1,5'lar seviyesinde bir yere sahiptir, ancak sermaye piyasası o kadar iyi durumda değil.''

Turhan, Türkiye'nin makroekonomik istikrara ulaşamadığını belirterek, sermaye piyasasının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

'OSMAN GAZİ'Yİ ÖRNEK ALIYORUM'
Turhan, kendisinin Osman Gazi'yi örnek aldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ben, Osman Gazi'yi örnek alıyorum. Osman Gazi bilginler nerede olursa olsun davet yapıyor. 'Beyliğime giren bütün ticaret erbabının mallarının kefili benim' diyor. Alım satım için herkes Söğüt pazarında bir araya geliyor. Böylelikle iktisadi faaliyet canlanıyor. Biz, 'İMKB'de bunu nasıl yaparız?' diye düşünüyoruz. İMKB, İstanbul finans merkezinin belkemiğidir. Kurumsal yatırımcıların sayısının artması bireysel yatırımcının yararınadır. Kurumsal yatırımcılar birbiriyle rekabet ederse borsa aktif hale gelir.''

Bireysel emeklilikte arzu edilen seviyeye gelinmediğini anlatan Turhan, alınan kararlara ilave olarak teşvikler verileceğini söyledi.

Mali disiplinin hem mali politikalar hem de sermaye piyasası açısından önem taşıdığını vurgulayan Turhan, Türkiye söz konusu olduğunda iddialı olmak gerektiğini söyledi.

Turhan, son krizden sonra finansal okurluğun önem kazandığını belirterek, bu konuda çalışmalarının bulunduğu ve liselere finansal yatırım ile ilgili ders konulmasının yararı olabileceğini kaydetti.

''Kira sertifikalarına münhasır bir şirket kurulması gerekiyor'' diyen Turhan, Kuveyt Türk'ün ilk işlemlerini gerçekleştirdiğini söyledi.

Turhan, ''İstanbul'un finans merkezi ne zaman kurulacak'' sorusu üzerine, ''İstanbul 150 yıldır zaten finans merkezi, hem Türkiye'de hem de dünyada hak ettiği yere getirmek için çalışıyoruz'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...