Turistler uğramadan gitmeyecek

Kadifekale surlarına, 41 metre uzunluğundaki Türkiye'nin en büyük gönderlerinden ve en büyük Türk bayraklarından biri dikildi.

Turistler uğramadan gitmeyecek

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ''Yapılan çalışmalar sonucunda bir zamanlar 'çıkılmaz' denilen Kadifekale artık turistlerin uğrak yeri oldu'' dedi.        

Demirtaş, Kadifekale'nin, İzmir'in en önemli tarihi değerlerinden biri olmasına rağmen yıllar boyunca bölgede herhangi bir çalışma yapılmadığını, bu nedenle 2005'de bir dizi projeyi uygulamaya başladıklarını belirtti.        

Demirtaş, İzmir'e gelen turistlerin Kadifakale'ye uğraması için çeşitli çalışmalar yaptıklarını, bu doğrultuda kale içinin temizlendiğini ve kalenin aydınlatıldığını, ayrıca surlara 41 metre uzunluğundaki Türkiye'nin en büyük gönderlerinden birisini ve en büyük Türk bayraklarından birini diktiklerini bildirdi.        

Kadifekale'yi tanıtmak amacıyla Türkçe ve İngilizce broşürler hazırlayarak ücretsiz dağıttıklarını belirten Demirtaş, ''Bütün bu çalışmalar sonucunda bir zamanlar çıkılmaz denilen Kadifekale artık turistlerin uğrak yeri oldu. 2008 yılında 47 bin 133 turist Kadifekale'yi gezerken, geçtiğimiz yıl 41 bin 173'ü yabancı olmak üzere turist sayısı 52 bin 566'ye yükseldi. Gelen yabancı ziyaretçiler arasında başta İtalyanlar olmak üzere; Alman, ABD'li, Fransız, İngiliz, İspanyol, Japon ve Yunan turistler yoğunluk gösteriyor'' dedi.        

SURLARIN RESTORASYONU
Surların restorasyonu hakkında hazırladıkları projeleri de Büyükşehir Belediyesi ile paylaştıklarını hatırlatan Demirtaş, şunları kaydetti:       

''Odamızın maddi desteği ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin müsaadesiyle geçtiğimiz Kasım ayında ilk defa Kale Kazıları başlatıldı. Antik Smyrna Kenti Kazı Başkanı Yard. Doç. Dr. Akın Ersoy liderliğindeki ekibin çalışmalarında Büyük İskender'in surlarına ulaşıldı. Kazılar ilerledikçe çok daha önemli sonuçlara ulaşılacağına inanıyoruz. Odamızın bundan sonra da Kadifekale'nin düzenlenmesi, daha çok turist çekmesi için çalışmaları başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilgili kurumlarla işbirliği içinde devam edecek.''
        
İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi de Bakanlar Kurulu kararıyla ''Afete maruz bölge'' ilan edilen Kadifekale'de yıkılan ev sayısının 234'e yükseldiği, bölgede toplam 1968 konutun kademeli olarak yıkılacağını bildirdi.

Halen yıkımların devam ettiği bölgedeki vatandaşların bir kısmının, konut bedelini nakit olarak almayı tercih ettiği, bir bölümünün de Uzundere'deki Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yaptırılan ve Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınan toplu konutlara yerleşecekleri belirtildi.

Sayfa Yükleniyor...