Turizmciler istekli, esnaf tepkili

Turizmciler, Demre ilçesi Taşdibi ve Sülüklü plajlarının bulunduğu bölgede iki arazinin otel yapımı için tahsis edilmesinin, ilçede turizm sektörünü hareketlendireceğini savunurken, Demre esnafı, tesislerin caretta carettaların yaşam alanlarını yok edeceğini öne sürdü.

Turizmciler istekli, esnaf tepkili

Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Antalya'nın iki ayrı arazinin 49'ar yıllığına yatırımcı firmalara tahsis edildiğini belirterek, ilçede bugüne dek yabancı turistlerin konaklayabileceği bir tesis bulunmamasının eksikliğinin yaşandığını söyledi.
       
Plaj, kafeterya, büfe işleten esnaf,  Taşdibi ve Sülüklü plajları yakınındaki iki arazinin 450 ve 500 yataklı iki konaklama tesisi yapılmak üzere tahsis edilmesine tepki gösterdi.
        
İşletmeciler, Sülüklü Plajı'nda caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının her yıl yuva yapıp, yumurta bıraktıklarını, tesislerin caretta carettaların yaşam alanlarını yok edeceğini öne sürdü. Önceki yıllarda bazı üniversitelerden gelen bilim adamlarının, carettalarla ilgili araştırma ve gözlem yaptığını anlatan işletmeciler, Sülüklü sahilinin deniz kaplumbağalarının
Türkiye'deki yumurtlama alanı olarak bilinen 20 kumsaldan biri olduğunu savundu.
        
Tahsise açılan alana, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanı olduğunu belirten levhalar konulduğunu hatırlatan işletmeciler, Taşdibi Plajı'ndaki arazinin bulunduğu bölgede kumsal olmadığı için deniz kaplumbağalarının bu bölgeye yumurta bırakmadıklarına işaret
etti.
        
Bazı işletmeciler ise Sülüklü Plajı'nın deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanı olmadığını, sadece uğrak yeri olduğunu iddia etti.
         
Topçu, Demre'de 14 kilometrelik sahil olmasına rağmen, hiçbir konaklama tesisi bulunmadığına dikkati çekti.
       
Demre'de turizm yatırımlarına hemen başlanılmasını istediğini anlatan Topçu şöyle konuştu:
        
''Demre'ye yılda günübirlik 500 bin yerli ve yabancı turist geliyor. Bunun binde biri bile gecelemiyor. Nedeni, yeterli tesis olmaması. Demre sahillerinde tek turistik tesis yok. Açılacak her tesis, gençlerimize aş ve işi demek. Ben Sülüklü sahiline cerattaların geldiğini, yumurta yaptığını görmedim. Belki yılda bir iki tanesi uğruyor olabilir. Burası, kesinlikle Patara gibi, Dalyan gibi üreme alanı değil. Taşdibi sahiline cerattaların yumurta bırakması olanaksız, çünkü Taşdibi Plajı kumsal değil.''
        
950 YATAKLI İKİ TESİS
Taşdibi'ndeki 62 bin metrekare büyüklüğündeki arazinin tahsis ihalesini Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Ahmet Barut'un ortağı olduğu TURAB Turizm ve Ticaret AŞ kazandı. Şirket bu arazi için Kültür ve Turizm Bakanlığına 800 bin TL ödeyecek. Araziye 450 yataklı, 4 yıldızlı bir otel yapılacak. Sülüklü Plajı'nın bulunduğu alanda tahsis edilen 67 bin metrekarelik arazi de Ceycan Firmasına tahsis edildi. Şirket bu arazi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na 600 bin TL ödeyerek, 5 yıldızlı ve 500 yataklı bir otel yapacak.
       

Sayfa Yükleniyor...