'Türk lokumu gibi yumuşak ve çekici'

Financial Times, İstanbul'un konut piyasasını ele aldı.

'Türk lokumu gibi yumuşak ve çekici'

İstanbul’da ev almak isteyenler için “dolapçı sanatçılar, dalavereci hukukçular, bürokratik gecikmeler, kesin olmayan emlak fiyatlamaları ve yabancıların satın almalarına yönelik kısıtlamalara karşı uyanık olmaları" uyarısında bulunuldu.

'Türk lokumları ve tehlikeleri' başlıklı yazıda şöyle denildi:
“Fakat iki kıtayı birleştirmesiyle ünlü Türk kenti, bir ev kiralamak ya da sahibi olmak için, ulaşılabilir fiyatlı çağdaş deniz manzaralı dairelerden, sur içi antik kent merkezinde restore edilmeyi bekleyen eski ahşap evlere değin her şeyi sunarak çekici bir bölge olarak kalmaya devam ediyor. 'Müşteri uyanıklığı' İstanbul’da ev aramaya başlamak isteyen herkes için en önemli mantra (meditasyona hazırlanırken ruhani dini hece-şiir) olmalı.”

Türk lokumu gibi yumuşak ve çekici
Gazete, gayrimenkul fiyatları için "Bugünlerde Türk lokumu gibi yumuşak ve çekici” ibaresinde bulundu.

Deniz manzaralı dairenin fiyatının yüzde 30 düştüğünü yazan haberde; Türk lirasının dolar karşısında 1.8 TL’ye kadar düştüğü ancak 1.5 TL olarak yeniden iyileşme kazandığı, enflasyonun da kontrol altında tutulduğu ve faiz oranlarının aşağıya çekildiği bildirildi.

Beyoğlu yabancı bekliyor
Beyoğlu’nda yabancılara emlak satılmadığını yazan Financial Times, Tarlabaşı ve Karaköy Rıhtım’da spekülatörlerin gayrımenkul aldığını, planlar meyvesini vermeyince, piyasadaki durgunlukla birlikte emlakçıların yabancıların piyasayı yeniden canlandırmasını bekler hale geldiklerini yazdı.

En pahalı ve popüler bölge 'Boğaz'
Ev alanlar, kent merkezinde Prens Adaları’nda ya da eski sur için bölgedeki evleri tercih ediyor. Ancak en popüler ve pahalı bölgeler arasında Boğaz (özellikle Bebek, Emirgan ve Yeniköy) geliyor. Manzara ve denize yakın olmak fiyatları yükseltiyor.

Dil, yabancı müşterilerin karşılaştıkları engellerden sadece biri. Diğerleri arasında vergilerden kaçmak için senet üzerinde suni olarak düşük tutulan değerler bulunuyor. Gerçekten satış vergileri kendi kendini engelliyor, 150 metrekareye kadar olan dairelerde yüzde 1 olan KDV, daha büyük emlak için yüzde 18’e çıkıyor.

İngiliz gazetecinin Beyoğlu macerası
Financial Times Gazetesi, banka kredisinden sakınan ve Türklerin “senet” sistemini tercih eden İngiliz gazeteci Jody Sabral’ın Beyoğlu’nda bir daire alma macerasını anlattı. Gazete, Sabral’ın dairesini Türk arkadaşının üzerine aldığını, ancak arkadaşının bir devir sözleşmesini imzaladığını aktardı. Yazıda, Sabral’ın ‘Ünlü bir firmadan ya da güvenilir bir yerli arkadaştan yararlanın” tavsiyesine de yer verildi.

EMLAKTİMES

Sayfa Yükleniyor...