Türk Metal Sendikası grev kararı aldı

Türk Metal Sendikası, Türkiye çapında 115 bin işçiyi ilgilendiren grev kararı aldı.

Türk Metal Sendikası grev kararı aldı

Türk Metal Sendikası ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin çıkmaza girmesiyle, Türk Metal Sendikası, otomotivden beyaz eşyaya, elektronikten demir-çeliğe kadar, metal sektöründe çalışan 115 bin işçi için grev kararı aldı.

Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, alınan grev kararını ve gerekçelerini basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.

Kavlak, MESS'in sözleşmenin ücret artışı maddelerinin görüşülmesi sırasında, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 6 aylık yüzde 1,14'lük enflasyon oranını gündeme getirdiğini, Türk Metal Sendikası'nın sözleşmede, öncelikle saat ücreti 5,50 liranın altında olan üyelerine 5,50 lirayı aşmamak üzere 40 kuruş iyileştirme, daha sonra da ilk 6 aylık dönem için herkese yüzde 18 ücret zammı talep ettiğini, tüm üyeler için bireysel emeklilik sistemi kurulmasını istediğini kaydetti.

MESS'in düşük ücretleri iyileştirmeye yanaşmayıp, geriye dönük gerçekleşen 6 aylık enflasyonun yüzde 1,14 olduğunu anlatıp, ilk 6 aylık ücret zammı olarak yüzde 4,6 teklif ettiğini aktaran Kavlak, "2, 3 ve 4'üncü altı aylık ücret zam dönemleri ve sosyal yardımların 2'nci yılı için ise herhangi bir teklifte bulunmamış, tekliflerini bilahare yapacaklarını belirtmiştir. Yine MESS, geriye doğru gerçekleşen yıllık yüzde 8,88 enflasyona karşı, bizim sosyal haklarda birinci yıllığına yüzde 24 zam isteğimize karşı yüzde 9 önermiştir" diye konuştu.

'60 GÜN İÇİNDE UYGULANABİLİR'
Pevrul Kavlak, 60 gün içinde grev uygulama kararı alabileceklerini belirterek, bugünden itibaren her gün sözleşme bitene kadar iş yerlerinde işi bırakma, yemek yememe, vardiya giriş çıkışlarında oturma, sakal bırakma gibi eylemler yapacaklarını söyledi.

'ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜMÜZÜ GÖSTERME ZAMANI BAŞLAMIŞTIR'
Kavlak, sözlerine şöyle devam etti:

''Metal işçisi için sözün bittiği yere gelinmiş, bu kararlarla, üretimden gelen gücümüzü gösterme zamanı başlamıştır. O günden bu yana, üyelerimiz artık sipariş yetişsin diye gecesini gündüzüne katmamaktadır, sağlığı pahasına fazla mesaide ter dökmemektedir.''

Sayfa Yükleniyor...