Türk şirketlerinin gurur günü

Türk şirketlerinin tamamladıkları havaalanı dahil 800 milyon dolarlık projeler, Devlet Başkanı Berdimuhamedov tarafından hizmete açıldı.

Türk şirketlerinin gurur günü

Türkmenistan'ın yeni turizm cenneti Avaza'da ilk olarak Polimeks şirketinin 125 milyon avroya inşa ettiği Uluslararası Türkmenbaş Havalimanında açılış töreni düzenlendi.

Avrupa, Asya ve Kafkasların deniz kara, ve havayollarının kavşağında bulunmasından dolayı Türkmenistan'ın büyük avantaj sahibi olduğunu belirten Türkmen lider Berdimuhamedov, bu havaalanını transit geçişlere elverişli hale getirmek istediklerini ifade etti.

Berdimuhamedov, güneşi ve temiz havası ile ekolojik açıdan turizme elverişli olan Avaza Turizm bölgesinin gelecekte dünyanın sayılı turizm merkezlerinden birisi olacağını kaydetti.

Teknolojik olarak Alman ve İtalyan elektronik tesisatlar ile donatılan havaalanı 125 milyon Euro'ya inşa edildi. Saatte 800 kişiye hizmet verebilecek alanda, idari bina dahil 3500 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde iniş ve kalkış pisti bulunuyor.

Havaalanından Avaza Serbest Turizm Bölgesinde inşa edilmesi beklenen 75 bin nüfuslu yeni kentin projesini inceleyen Berdimuhamedov, projeye inşaat şirketleri tarafından teklif beklediklerini kaydetti.

Türk şirketlerinin gurur günü  - 1

Polimeks İnşaat Yönetim Kurulu Erol Tabanca ve Balkan eyaleti valisi Orazmurat Niyazliyev ile projeleri inceleyen Berdimuhamedov'a yaklaşık 9 milyar dolara malolacak kentin 7 yılda tamamlanması hedeflendiği açıklandı.

Daha sonra Berdimuhamedov ve beraberindeki heyet Türk şirketlerinden Lotus Enerji tarafından inşa edilen doğal gaz tribünlü elektrik santralinin açılışına katıldı. 

Toplam 189 milyon Euro'ya malolan 254 m/watt üretim kapasiteli tesisin Türkmenbaşı kenti ve Avaza Serbest Turizm bölgesinin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacağı kaydedildi.

Ardından Polimeks İnşaat tarafından 66 milyon dolara kurulan su arıtma tesisinin açılışını gerçekleştiren Berdimuhamedov, tesisi gezerek arıtılan deniz suyunu denedi. Tesisin günlük 35 bin metre küp deniz suyunu arıtacağı belirtildi.

Açılışların ardından Avaza serbest Turizm Bölgesinde yeşillendirme kampanyası çerçevesinde fidanlar dikildi, Polimeks İnşaat tarafından yapılan 7 km uzunluğundaki suni Avaza kanalının açılışı gerçekleştirildi.

180 milyon Euro'ya inşa edilen kanalın kenarında sosyal tesisler, restoranlar ve eğlence yerleri bulunuyor.


AVAZA SERBEST TURİZM BÖLGESİ

Yaklaşık 24,6 trilyon doğal gaz ve 20 milyar ton petrol rezerviyle enerji gündeminden düşmeyen Türkmenistan, enerji yatırımlarının yanı sıra turizm sektöründe de söz sahibi olmak istiyor.

Hazar denizi kıyısındaki Avaza bölgesini 2007 yılında serbest turizm bölgesi ilan eden Türkmenistan, Avaza'yı turizm merkezi yapmak istiyor.

Avaza projesini başlatan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov, bu projeden sorumlu özel bir koordinatör atarken, en az ayda bir bölgedeki inşaat çalışmalarını da yerinde inceliyor ve Aşkabat'ta ağırladığı konuk devlet başkanları, başbakanları Avaza`yı görmeye ve yatırım yapmaya davet ediyor.

Türk şirketlerinin gurur günü  - 2



750 hektarlık alanda gerçekleştirilen Avaza Projesi kapsamında modern otellerin yanı sıra sağlık merkezleri, spor tesisleri, villalar, pansiyonlar, iş merkezleri, çocuk dinlenme kampları ve kültürel merkezler kurulacak.

Türkmenistan hükümeti şu ana kadar 1 milyar doların üzerinde yatırım yapılan projenin ilk etabının 2011 yılında tamamlanacağını ve yatırımların 4 milyar doları aşacağını açıkladı.

2020'de tamamlanması hedeflenen 3 aşamalı projenin toplam maliyetinin 7 milyar doları bulması bekleniyor.

TÜRK ŞİRKETLERİNİN YATIRIMLARI
Şu ana kadar yapılan inşaatların yüzde 90'ı Türk inşaat şirketleri tarafından hayata geçirilirken, bölgede Polimeks, Sehil İnşaat,İçkale ve Lotus Enerji gibi şirketler inşaat işlerini üstlendi.

Hazar denizinin en temiz sahili olarak bilinen Avaza'da 16 kilometre uzunluğunda kumsal bulunuyor. Avaza'da Haziran ayından başlayarak Eylül sonuna kadar denize girilebiliyor.

Deniz suyunda oldukça düşük olan tuz oranı ise binde 0.8 olduğu belirtiliyor.

Avaza'ya ulaşım kolaylıkla sağlanıyor. Dünyada en ucuz uçak yolculuğu yapılabilen ülke olarak bilinen Türkmenistan'da başkent Aşkabat'tan Avaza'ya 20 dolara uçak yolculuğu yapılıyor. Tren yolculuğu ise 4 dolar.  

ÇALIK ENERJİ ELEKTRİK SANTRALİNİ HİZMETE AÇIYOR  
Öte yandan, Balkanabat eyaletinde kurduğu doğal gaz tribünlü elektrik santralini tamamlayan Çalık Holdinge bağlı Çalık Enerji, bugün santrali hizmete açıyor.

Yaklaşık 138 milyon Euro'ya inşa edilen santral 254.2 megavat elektrik üretim kapasitesine sahip.

Açılışa Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ile Devlet Başkan Yardımcısı Deryageldi Orazov katılacak.


Sayfa Yükleniyor...