Turkcell davasının kaybedeni yok

İngiliz yüksek mahkemesi Privy Council, Çukurova Grubu ile Altimo arasındaki hisse davasında karar verdi. Çukurova Grubu kararın kendilerinin lehine olduğunu belirtti.

Turkcell davasının kaybedeni yok

İngiliz yüksek mahkemesi Privy Council Turkcell'le ilgili kararını açıkladı.

Privy Council, Çukurova Grubu ile Rus Altimo arasındaki, Turkcell'deki yüzde 13.81 hissenin sahipliğini belirleyecek davada, Çukurova'nın Altimo ile 2005 yılındaki kredi anlaşmasında temerrüde düştüğünü ve Altimo'nun o dönem hisselere el koymasını haklı bulduğunu belirtirken, diğer yandan krediyi ödemesi durumunda Çukurova'ya hisselerini geri alma imkanı tanınmasına hükmetti.

Privy Council, buna karşın Çukurova'ya hisselerini geri alma fırsatı verecek hükmü belirlemek için yeterli bilgiye sahip olmadığını, bu nedenle taraflardan daha fazla bilgi istediğini ve daha sonra bir karar daha alacağını açıkladı.

Çukurova, 2005 yılında o zamanki ismiyle Rus Alfa Grubu ile 3.3 milyar dolarlık bir finansman paketi oluştururken, paket kapsamında Alfa dolaylı olarak yüzde 13.22'lik Turkcell hissesini 1.6 milyar dolara satın almıştı. Alfa ayrıca yaklaşık yüzde 13.81'lik Turkcell hissesi üzerine de Çukurova'ya 1.7 milyar dolarlık kredi karşılığında rehin koymuştu.

Çukurova bu paket kapsamında yaklaşık 350 milyon dolarlık borç geri ödedikten sonra, Altimo kalan 1.35 milyar dolarlık borcun geri ödenmesinde Çukurova'nın birden fazla defa temerrüde düştüğünü iddia ederek, tarafların arasındaki sözleşme uyarınca yetkili yer mahkemesi olan British Virgin Adaları'nda davalar açmıştı.

Dava temyiz süreci sonrası, nihai kararı verecek olan Privy Council'e taşınmıştı. İki taraf arasındaki davada nihai karar merci olan Privy Council, bugün yaptığı açıklamada, Çukurova'nın kredi geri ödemesi sırasında temerrüdün gerçekleştiğine hükmetti.

Mahkeme ayrıca, Altimo'nun Turkcell hisselerine el koyma hakkına sahip olmasına rağmen, hisselerine el konulan Çukurova'nın bu mahrumiyetine karşılık olarak, krediyi geri ödemesi durumunda uygun koşullar altında, Çukurova'nın hisselerini geri almasına olanak tanınmasını kararlaştırdı.

Mahkeme bunu belirlemek için yeterli bilgiye sahip olmadığını, bu nedenle taraflardan daha fazla bilgi istediğini ve daha sonra bir karar daha alacağını açıkladı. Ancak kararın ne zaman alınacağını konusunda bilgi vermedi.

ÇUKUROVA: DAVAYI KAZANDIK
Çukurova Grubu'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Privy Council, Turkcell'de ortak hakimiyet hakkı veren hisselerin mülkiyetine dair Çukurova Grubu ile Rus Alfa Grubu arasında yaklaşık altı yıldır devam eden davada nihai kararını Çukurova lehine verdi" denildi.

Açıklamada, "Mahkeme, Alfa'nın (o dönemdeki ismiyle) öne sürdüğü teknik temerrüt iddialarından bir tanesinin gerçekleştiğini; ancak bu temerrüdün bilinçli olmadığını ve Alfa'ya herhangi bir zarar vermediğini belirtti ve Çukurova'nın krediyi geri ödeyerek hisseleri geri alma hakkına sahip olduğuna hükmetti. Mahkeme hisseler üzerindeki rehnin çözülmesinin nihai şartlarını henüz belirlemedi" denildi.

Davada Çukurova'yı temsil eden hukuk firması White & Case'in Ortağı John Reynolds, "Mevcut krediyi faiz ve maliyetleriyle birlikte geri ödemesi durumunda Çukurova hisselerini geri alma fırsatına sahip olacak" dedi.

ALTIMO: TEMERRÜT İDDİAMIZ TEYİT EDİLDİ
Altimo'dan yapılan açıklamada ise, "Privy Council, Çukurova'nın Altimo ile yapmış olduğu kredi sözleşmesini ihlal etmiş olduğunu ve Altimo'nun Turkcell hisselerini haciz yoluna gitmesinin hukuka uygun olduğunu hükme bağlayarak, Altimo'nun Çukurova'nın Turkcell'deki hisselerine el koymasını onaylamıştır" denildi.

Açıklamada, Privy Council'in Çukurova'ya, 'hisselere el konulması durumunun kaldırılması' olanağını tanımaya karar verdiği de belirtildi.

Altimo Başkan Yardımcısı Evgeny Dumalkin, "Altimo'nun, Çukurova'nın Altimo ile taraf olduğu kredi sözleşmelerine ilişkin olarak defatle temerrüde düştüğüne dair değerlendirmesini teyit eden Privy Mahkemesi kararı bizi tatmin etmiştir. Turkcell'e uzun süredir zarar veren bu ihtilafın nihai olarak çözülmesini ivedilikle bekliyoruz" dedi.

Kredi anlaşmasına konu olan şirketlerin İngiliz Karayip Adaları'nda kurulu olması nedeniyle Privy Council yetkili mahkeme konumunda bulunuyor.

Turkcell hisseleri ikinci seansta 11.40 TL'ye kadar gerilerken, yüzde 2'nin üzerinde kayıpla işlem görüyor.

Sayfa Yükleniyor...