Turkcell'in gözü Irak'ta

Irak'ın yeni mobil operatör lisansı için planladığı ihaleye Turkcell de ilgi gösterdi.

Turkcell'in gözü Irak'ta

Irak İletişim Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, ülkenin dördüncü mobil telefon operatörü için kısa süre içinde lisans ihalesi açacağını ve ihaleyle ilgilenen şirketlerden birinin Turkcell olduğunu söyledi.

İletişim Bakanlığı danışmanı Hiam el Yasiri hafta sonunda Reuters'a yaptığı açıklamada aralarında Verizon Commmunications, Güney Afrikalı MTN ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden Etisalat'ın da aralarında bulunduğu 15 şirketin ihaleyle ilgilendiğini kaydetti.

İhale sonrasında ülke lisansını alacak şirket, faaliyet gelirlerinin yüzde 35'ini Irak yönetimine verecek. Dördüncü operatör lisansı için gerekli çalışmaları geçen yıl Temmuz ayında onaylayan Irak hükümeti, ihale için gereken nihai onayı da geçen hafta Salı günü vermişti.

Yasiri, mevcut telefon operatörlerinin verdiği hizmetlerin yakın zamanda iyileşmesini beklemediklerini ifade ederek "Projenin Irak pazarında başarılı olmasını istiyoruz. Şu anda faaliyet gösteren şirketler verdikleri kötü hizmeti ülkedeki güvenlik koşullarına bağlıyorlar. Yeni yatırımcının bu türden mazeretler göstermesini istemiyoruz" dedi.

ABD'nin 2003'teki işgaliyle devrilen Saddam Hüseyin döneminde Irak'ta mobil telefon altyapısı bulunmuyordu. Ülkede faaliyet gösteren mobil operatörlerden Kuveyt şirketi Mobile Telecommunications ve AsiaCell'ın abone sayısı geçen iki yıl içinde 3 milyondan yaklaşık 10 milyona sıçradı.

Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren Korek ve bu iki şirket, 2007 yılında düzenlenen ihalelerle her biri 1.25 milyar dolar olmak üzere 15'er yıllık mobil telefon lisansı almışlardı.

Sayfa Yükleniyor...