Turkcell'in kârı yüzde 21 azaldı

Turkcell'in ilk çeyrek net kârı yüzde 21 düşüşle 330.1 milyon TL'ye geriledi.

Turkcell'in kârı yüzde 21 azaldı

Turkcell'in ilk çeyrek net kârı, azalan FAVÖK ve vergi affı başvurusu nedeniyle ayrılan 55.8 milyon TL tutarındaki ilave karşılığın etkisiyle yüzde 21 düşüşle 330.1 milyon lira ile beklentinin altında gerçekleşirken, şirket pazar koşulları nedeniyle gelir büyümesi hedefini yüzde 7-9'dan yüzde 3.3-6.6'ya revize etti.

Turkcell'in, SPK standartlarına göre açıkladığı ilk çeyrek net kârı da yüzde 21.2 düşüşle 330.9 milyon lira oldu.

Turkcell'in gelirleri yıllık yüzde 5.8 düşüşle 2.12 milyar TL olarak gerçekleşti. Turkcell Türkiye'nin gelirleri de yıllık yüzde 8.8 düşüşle 1.84 milyar TL oldu.

Turkcell açıklamasında, "Bu düşüş temel olarak 1 Nisan 2010 tarihinden itibaren uygulanan regülasyonel değişikliklerin olumsuz etkisiyle beraber mobil pazardaki artan rekabetten kaynaklanmaktadır" denildi.

Turkcell Türkiye'nin mobil internet gelirleri yüzde 64.4'lük artışla 151.4 milyon TL'ye ulaşarak büyümeye devam etti.

Turkcell'in FAVÖK'ü Türkiye'deki artan satış ve pazarlama giderleri nedeniyle yüzde 12'lik düşüşle 625.8 milyon TL olarak gerçekleşirken, FAVÖK marjı 2.1 puan düşüşle yüzde 29.5 olarak gerçekleşti.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv sonuçlara ilişkin açıklamasında, "Fiyat odaklı rekabetin artması, arabağlantı ücretlerinin yüzde 52 ve azami fiyatların yüzde 38 düşmüş olması finansal sonuçlarımızı geçen yılın aynı dönemine göre olumsuz etkiledi. Hızla artan mobil internet yatırımlarının sürdürülebilirliği, müşterilerin sektöre olan güvenini tazelemek ve pazarın büyümesi için rekabetin rasyonelleşmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

2011 HEDEFLERİNİ HAFİF AŞAĞI REVİZE ETTİ
Şirketin sonuçlar sonrasında 2011 hedeflerini revize ederek şu açıklamayı yaptı: "Temel olarak Turkcell Türkiye'den dolayı grup finansallarında kısmen düşük bir büyüme bekliyoruz. Bu kapsamda, 2011 yılı konsolide gelir hedefimizi 9.3 milyar TL - 9.6 milyar TL aralığında revize ederken, 2.9 milyar TL - 3.05 milyar TL aralığında FAVÖK elde etmeyi hedefliyoruz. Grup yatırım harcamalarında ise, yaklaşık 1.5 milyar TL'lik yatırım harcaması ile 2010 yılına göre daha az yatırım yapmayı bekliyoruz. Bu hedefler, pazar koşulları ve diğer etkenler ile ilgili mevcut beklentilerimiz baz alınarak belirlenmiştir."

İş Yatırım tarafından sonuçlara ilişkin yapılan değerlendirmede, "Net kârın beklentilerin altında gelmesinde vergi affı için ayrılmış 56 milyon TL değerindeki karşılık etkili oldu. Toplam gelir ve FAVÖK marjı tahminlerimiz sırasıyla 9.5 milyar TL ve yüzde 31.2, dolayısıyla şirketin hedeflerine paralel seyrediyor" denildi.

Yapı Kredi Yatırım'ın değerlendirmesinde de, "Ayrılan vergi affı ile ilgili karşılık düşüldüğünde ise açıklanan net kârın beklentilere paralel olduğu görülmektedir. Bu bağlamda mali tabloların hisse fiyatına tek başına bir etki yapmasını beklemiyoruz" denildi.

Yapı Kredi Yatırım buna karşın, şirketin bu çeyrek sonuçlarının ardından hedeflerini revize ettiğine dikkat çekerek, "Her ne kadar ciro hedefi ortalama analist beklentileri ile uyumlu olsa da bahsi geçen FAVÖK aralığının 3 milyar TL olan ortalama tahminlerin altında kalmasına bakarak şirket hisselerinde baskı oluşturabileceğini düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

ABONE SAYISI İLK ÇEYREKTE YILLIK YÜZDE 3.5 AZALDI
Türkiye'deki toplam abone sayısı 31 Mart 2011 itibariyle yıllık bazda yüzde 3.5'lik azalışla 33.1 milyon oldu. Turkcell Grubu'nun 31 Mart 2011 itibariyle yaklaşık 60.4 milyon abonesi bulunuyor.

TL bazında bileşik abone başına ortalama gelir (ARPU), 2010'un birinci çeyreğine göre yüzde 5.2 azalarak 18.4 TL'ye geriledi. Abone başına bileşik kullanım süresi ise ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 25.6 artarak 192.5 dakikaya yükseldi.

Şirketin 31 Mart 2011 itibariyle konsolide borç tutarının 2.79 milyar TL olurken, bu miktarın 878.3 milyon TL'si Ukrayna operasyonlarından kaynaklanıyor.

Sayfa Yükleniyor...