Türkiye, 10 yıl sonra yeniden 'yen' borçlusu

JBIC garantili tahvilde 10 yıl vadeli ihracın tutarı 180 milyar yen oldu. 180 milyar yen, 18 Mart'ta hazine hesaplarına girecek.

Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamada, yen piyasasında JBIC garantili tahvil ihracı olanaklarını araştırmak üzere Daiwa Securities Capital Markets, Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities ve Mizuho Securities'e yetki verildiği hatırlatıldı.        

Söz konusu tahvilin bugün fiyatlandığı belirtilerek, 10 yıl vadeli ihracın tutarının 180 milyar yen (yaklaşık 2,17 milyar ABD Doları), kupon oranının yüzde 1,87 (10 yıl vadeli Yen swap oranı 48 bp) ve fiyatını da 100,0 olarak gerçekleştiği bildirildi.        

Bu ihraçla Türkiye'nin 2000 yılında gerçekleştirilen son ihracın ardından ilk kez yen piyasasından borçlandığı ifade edilerek, ihraca ilişkin tutarın 18 Mart 2011 tarihinde Hazine hesaplarına gireceği kaydedildi.      

İhraç miktarını aşan bir talep oluştuğu belirtilen açıklamada, ihraca, Japonya'da faaliyet gösteren bankalar, sigorta şirketleri ve bölgesel finansal kuruluşların da aralarında yer aldığı çok sayıda kurumsal yatırımcının büyük ilgi gösterdiği vurgulandı.
        
TÜRKİYE, TEK SEFERDE EN BÜYÜK İHRACI GERÇEKLEŞTİREN ÜLKE OLDU
JBIC garantili yen piyasasında 2009 yılından itibaren aralarında Endonezya ve Meksika'nın bulunduğu beş ülke tahvil ihracı gerçekleştirdi. Türkiye tarafından gerçekleştirilen bu ihraç, JBIC garantili yen piyasasında tek seferde bir ülke tarafından gerçekleştirilen en yüksek tutarlı ihraç oldu.        

Söz konusu ihraç aynı zamanda Türkiye tarafından uluslararası sermaye piyasalarından tek seferde gerçekleştirilen en yüksek miktarlı ihraç olarak kaydedildi.

Sayfa Yükleniyor...