Türkiye Brexit'e paralel anlaşma imzalayacak

Ticaret Bakanı Pekcan, "(Brexit) Türkiye'nin AB ile İngiltere arasında imzalanacak anlaşmaya paralel bir anlaşma imzalanması üzerinde çalışmaları var" dedi.

Türkiye Brexit'e paralel anlaşma imzalayacak

Son dakika haberi!

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında ticaret ve yatırım ilişkilerinin artırılması yönünde çok güçlü bir irade gördüğünü söyledi.

Pekcan, Belçika'nın başkenti Brüksel temaslarının ardından Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliği'nde basına açıklamalarda bulundu.

AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Komiseri Phil Hogan ile görüştüğünü anımsatan Pekcan, "Phil Hogan'ın yeni ticaret komiseri olarak atanmasıyla birlikte bu ziyaretimizi gerçekleştirmiş olduk. Son derece olumlu bir atmosferde geçen bir ziyaret oldu" dedi.

Pekcan, Hogan'ın daha önce tarım komiseri olduğu için Türkiye- AB ilişkilerini çok iyi bildiğini belirten Pekcan, "Bu olumlu atmosferde geçen toplantının Türkiye ile AB'nin ekonomik ilişkilerinin yeni dönemde daha da geliştirilmesi ve gerçek potansiyele ulaşması anlamında pozitif bir diyalog tesis etmek için hemfikir olduğumuzu görmekten son derece memnun olduk" ifadelerini kullandı.

GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLEMESİ

Gümrük Birliği güncellemesinin toplantının en önemli gündem maddelerinden olduğuna dikkati çeken Pekcan, "Türkiye olarak müzakerelere hazırlık amacıyla bakanlığımız koordinasyonunda bütün hazırlık çalışmalarımızı tamamladık. Ancak, resmi müzakerelerin başlaması için komisyonun konseyden yetki alması gerekiyor. Bu doğrultuda maalesef yapıcı olmayan siyasi yaklaşımlar nedeniyle süreç bir noktadan sonra ilerleme kaydedilemedi. Komiserle görüşmede Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin her iki tarafa sağlayacağı ekonomik kazanımları gündeme getirdik" değerlendirmesinde bulundu.

iki tarafın yaptırmış olduğu etki analizi çalışmalarının Gümrük Birliği güncellenmesinin hem Türkiye ekonomisine hem AB ekonomisine ve dış ticaret dinamiklerine katkı sağlayacağını ortaya koyduğunu anlatan Pekcan, "Ben, Phil Hogan'ın da aynı fikirde olduğunu görmekten memnun oldum. Bu doğrultuda her iki bakan olarak bu konuda yapacağımız bu ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi yönünde yapacağımız yoğun çalışmaların etkili olacağına karşılıklı olarak inanıyoruz. Bu etkilerin konseyde ilişkilerimize de olumlu yansıyacağını düşünüyoruz" dedi.

Pekcan, "AB ile ticaret ve yatırım ilişkilerimizin artırılması yönünde çok güçlü bir irade görmekten son derece memnun olduk" yorumunu yaptı.

ÇELİK KONUSU GÖRÜŞÜLDÜ

AB'nin çelik ürünlerine karşı uygulamış olduğu ticari önlemlerin gündeme geldiğini anlatan Pekcan, "Aslında AB, ülkemize yönelik bir önlem almamış olsa da çelik sektörüne yönelik ABD'nin yaptırımının karşılığında bir önlem almış olsa da Türkiye çelik sektörü AB çelik önlemlerinden maalesef en fazla etkilenen sektör olmuş bulunmaktadır" dedi. Bu konuda bütün verileri Phil Hogan ile paylaştıklarını vurgulayan Pekcan, "Phil Hogan'a özellikle ülke spesifik kotalı ürünlerde bizim 2019 yılının ilk 10 ayındaki ihracatımızın yüzde 25 düştüğünü kendisiyle de paylaştım" diye konuştu.

BÜTÜN HAZIRLIKLAR TAMAM

Pekcan, soruşturmanın başladığı ilk günden itibaren bakanlık olarak hem ülkeler nezdinde hem de komisyon nezdinde her aşamada sektörün haklarını savunduklarını vurgulayarak, "Aslında biz Türkiye olarak ülkemizin çıkarlarını uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan haklarımızı da kullanmak doğrultusunda bütün hazırlıklarımızı tamamladık ama amacımız ticaretin akışının devam etmesi ve bir çözüm üzerinde uzlaşmak. Hogan'da da bu karalılığı görmekten memnunum." diye konuştu.

Görüşmede Brexit konusunun gündeme geldiğini anlatan Bakan Pekcan, İngiltere'de seçimden sonraki gelişmelerin anlaşmalı bir ayrılık olacağına işaret ettiğini söyledi.

Bakan Pekcan, "Türkiye'nin AB ile İngiltere arasında imzalanacak anlaşmaya paralel bir anlaşma imzalanması üzerinde çalışmaları var." ifadesini kullandı.

ULAŞIM KOTALARI

Pekcan, Türkiye ve AB arasındaki ticarette kara yolu kotaları ve geçişlerde alınan ücretler konusunu da değerlendirdiklerini belirterek, "Burada haksız bir uygulama söz konusu Türkiye'ye karşı. Hem AB ile olan Gümrük Birliği anlaşmamıza karşı hem Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) serbest dolaşım transit ticaretin önlenmesine yönelik önlemler. Bu konuda da ortak çalışma yapmamız gerektiği üzerinde mutabık kaldık." dedi. Türkiye'de yetkilendirilmiş yükümlü statüsündeki firmalar ile AB’deki yetkilendirilmiş yükümlü statüsündeki firmaların karşılıklı tanınması konusunu gündeme getirdiklerini ifade eden Pekcan, bu konuyla ilgili Türkiye'ye şubat ayında bir heyet geleceğini ve ortak çalışma yapılacağını anlattı.

SİYASİ İLİŞKİLERE LOKOMOTİF ETKİ

Bakan Pekcan, "Türkiye ile AB arasındaki ticari ilişkilerin siyasi ilişkilerde lokomotif etki yaratmasını istiyoruz." dedi.

Araştırma, geliştirme ve inovasyon konusunda Türkiye'nin AB fonlarından daha fazla yaralanabilmesi konusuna değinen Pekcan, "Sonuç olarak bu görüşme sadece Gümrük Birliği'nin güncellenmesi üzerinde değil ikili ticari ilişkilerimizin güçlendirilmesi, ticaret ve yatırım ilişkilerimizin artırılması yönünde biz de karşımızda çok güçlü bir irade görmekten son derece memnun olduk." değerlendirmesinde bulundu.

Sayfa Yükleniyor...