Türkiye çelik üretiminde artış lideri

Çin en büyük üretici konumunu korurken, üretimini en yüksek oranda arttıran ülke yüzde 34.4 ile Türkiye oldu.

Türkiye çelik üretiminde artış lideri

Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği'nin açıklamasına göre, 2011 yılının Ocak-Şubat döneminde, dünya ham çelik üretimi, yüzde 10.8 oranında artışla, 219.8 milyon tondan, 243.6 milyon tona yükselirken, üretimini yüzde 34.4 oranında arttıran Türkiye, en büyük 15 çelik üreticisi ülke arasında üretim artışı açısından zirveye yerleşti.

2011 yılının ilk 2 aylık döneminde, üretimini yüzde 11.9 oranında artışla, 114 milyon tona yükselten Çin Halk Cumhuriyeti, en büyük üretici konumunu korurken, üretimini en yüksek oranda arttıran ülke yüzde 34.4 ile Türkiye oldu.

2010 yılındaki üretimi ile, kriz öncesi seviyesinin üzerinde üretim gerçekleştirme başarısını gösteren 4 büyük üreticiden birisi olan Türkiye’nin, 2011 yılının ilk 2 aylık döneminde, dünyanın en büyük 15 çelik üreticisi arasında en fazla üretim artışını yakalayan ülke olmasında, baz etkisinin yanında, özellikle 2010 yılının Mart ayından sonra devreye girmiş bulunan Tosçelik, Yolbulan Baştuğ Metalurji ve Özkan Demir Çelik’e ait yeni kapasitelerin etkili olduğu gözlendi.

Demir çelik ürünlerinde en büyük ihraç pazarı olan Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki karışıklıklardan kaynaklanan talep daralmasına rağmen, üretimde yüksek oranlı artışın elde edilmiş olması, bu başarının önemini daha da arttırdı.

Yılın ilk 2 aylık döneminde 5.2 milyon ton ham çelik üretimi gerçekleştirerek, dünyanın en fazla çelik üreten ülkeleri arasında 10’uncu sıradaki yerini koruyan Türkiye’nin, önümüzdeki yıllarda, yeni kapasitelere paralel olarak üretiminde beklenen hızlı artışla, dünya sıralamasında ilk 8 ülke arasına gireceği değerlendiriliyor.

2011 yılında, Türkiye’nin ham çelik üretiminin yüzde 15 civarında artışla, 2010 yılındaki 29.1 milyon ton seviyesinden, 34 milyon ton civarına ulaşacağı tahmin ediliyor.

ÇELİKTE İLK 10
Ocak-Şubat döneminde en fazla ham çelik üreten 10 ülke (bin ton) şöyle:

Türkiye çelik üretiminde artış lideri - 1

Sayfa Yükleniyor...