Türkiye gazetesi halka açılıyor

Türkiye Gazetesi'nin sahibi ve yayıncısı olan İhlas Gazetecilik'in 80 milyon lira tutarındaki ödenmiş sermayesinin yüzde 33'ü, 3-4 Haziran 2010 tarihinde talep toplama yoluyla halka arz edilecek.

İhlas Holding Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Kemal Aydın, İhlas Gazetecilik'in yüzde 33'ünün halka arzından elde edilecek yaklaşık 40-44 milyon liralık gelirin ağırlıklı olarak İhlas Holding'e işletme sermayesi olarak kullanılacağını söyledi.

İhlas Gazetecilik'te İhlas Holding'in yüzde 36.92 hissesi bulunuyor. Şirketin yüzde 59.55 hissesi İhlas Yayın Holding'e, yüzde 1.03'ü İhlas Ev Aletleri'ne, geri kalan hisseleri ise şahıslara ait bulunuyor.

İhlas Gazetecilik'in 3-4 Haziran'da gerçekleştirilecek halka arzıyla ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Aydın, "İhlas Holding'in İhlas Gazetecilik hisselerindeki yüzde 30'luk kısımdan elde edilecek gelir, İhlas Holding'in işletme sermayesinde kullanılacak. Holding'in inşaat başta olmak üzere farklı alanlarda faaliyetleri var. Bu sektörlerde yapılacak olan yatırımlarda işletme sermayesi olarak kullanılacak" dedi.

İhlas Holding, medya, inşaat, pazarlama-üretim, sağlık- turizm olmak üzere 4 ana grupta faaliyet gösteriyor. Grubun ayrıca İhlas Kolejleri ile İhlas Genel Antrepoculuk adı altında da yatırımları bulunuyor.

Aydın, İhlas Gazetecilik'in halka arzından elde edilecek gelirin grup şirketlerinden İhlas Finans'ın borçlarının ödenmesinde kullanılıp kullanılmayacağı yönündeki soru üzerine ise, "İhlas Finans'ın borçlarında İhlas Holding'in kefaleti 400 milyon dolardı. 30 Nisan itibariyle bu 20 milyon dolara düştü. 30 Eylül 2010 itibariyle İhlas Holding'in kefaletiyle ilgili herhangi bir rakam kalmayacaktır" diye konuştu.

İhlas Gazetecilik'in 80 milyon lira tutarındaki ödenmiş sermayesinin yüzde 33'ü 3-4 Haziran tarihinde talep toplama yoluyla, 1.50-1.65 lira fiyat aralığından halka arz edilecek. İhlas Gazetecilik'in yüzde 33 hissesinin halka arzında, yüzde 30'luk pay İhlas Holding'in bu şirketteki payından, yüzde 3'lük kısım ise İhlas Yayın Holding'in şirketteki payından arz edilecek.

Toplantıda verilen bilgiye göre, halka arz edilecek payların dağılımı yüzde 40 yurtiçi bireysel yatırımcılar, yüzde 30 yurtdışı kurumsal yatırımcılar, yüzde 15 yurtiçi kurumsal yatırımcılar ve yüzde 15'i İhlas Grubu çalışanlarından oluşacak.

Halka arzdan yaklaşık 40-44 milyon lira gelir beklediklerini ifade eden İhlas Yayın Holding Finans Koordinatörü ve İhlas Gazetecilik Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Selçuk, "Son zamanlarda yapılan halka arzlardan farklı olarak fiyat aralığını dar bir bantta oluşturduk. Şirketin değeri konusunda yatırımcılarda bir tereddüt oluşturmamak adına yüzde 10 fiyat aralığında tuttuk" dedi.

Elde edilecek kaynağın grup bünyesinde tutularak büyümeye yönelik finansman amaçlı kullanılacağını belirten Selçuk, "İhlas Gazetecilik'in büyük bir yatırım ihtiyacı yok. Kendi nakit akışıyla kendini finanse edebilecek durumda. Finansal borcu da olmadığı için, halka arzdan elde edilecek geliri kredi ve faiz ödemeye yönlendirme gibi bir durum da söz konusu değil. Bu nedenle kaynak İhlas Holding'de daha efektif şekilde kullanılacak" diye konuştu.

İhlas Gazetecilik'in borçluluk oranının sıfıra yakın olduğunu vurgulayan Selçuk, "2009 sonu itibariyle 250 milyon lira bilanço büyüklüğü, 87 milyon lira ciroya sahip.Faaliyet kârı 17.5 milyon lira. Net kârı ise 16 milyon lira" dedi.

Şirketin satış gelirlerinin yaklaşık yarısının şirket bünyesindeki baskı tesislerinde diğer gazete ve dergilere yapılan fason baskıdan geldiğini belirten Selçuk, cironun kalan yarısının da tiraj gelirleri ile reklam gelirleri arasında dengeli olarak dağıldığını ifade etti.

GAZETENİN TİRAJI 143 BİN
İhlas Gazetecilik bünyesindeki Türkiye gazetesinin mevcut tirajının 143 bin olduğunu ifade eden Selçuk, "En muhafazakar değerlemelere göre hesap yaptığımızda bile, öngörümüz Türkiye gazetesinin tirajında ve buna bağlı olarak reklam gelirlerindeki artışın ciromuzu iyi bir yere taşıyacağı yönünde. Tiraj artışı ve bunun getireceği reklam artışı sektörün üzerinde olacak...Yıllık yüzde 20 büyüme hedefleyebiliriz" dedi.

İhlas Gazetecilik'in halka arzını gerçekleştirecek konsorsiyumun lideri Oyak Yatırım Grup Müdürü Buğra Baban ise, halka arzın sağlıklı bir talep yapısıyla gerçekleşeceğini düşündüklerini ve talebin sınırlı kalmasını beklemediklerini ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...