Türkiye ikinci sırada!

'3-5 yıl içinde inşallah Türk müteahhitlik sektörü, tüm dünyada birinci olacak'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ''Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi'' arasında yer alan Türk inşaat firmalarına başarı plaketleri verildi. Ödül törenine, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın yanı sıra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir de katıldı.
        
Bakan Çağlayan, Türk müşavirlik, müteahhitlik ve inşaat malzemeleri üreticisi sektörleri ile birlikte öncelikli ülkelere gittiklerini kaydederek, Türk müteahhitlik sektörünün dünyada ''Türkler de var'' dedirten çok önemli başarılar elde ettiğini söyledi.
        
Yurt dışı müteahhitlik sektörünün 7 yıl önce 1,7 milyar dolar iş hacmi olduğunu hatırlatan Çağlayan, sektörün her yıl neredeyse iş hacmini 2'ye katlayarak 15 kat artış gösterdiğini belirtti.

Türk müteahhitlik ve müşavirlik sektörünün 3-5 yıl içinde dünya pazarından 50 milyar dolar pay alacak seviyeye geldiğini bildiren Çağlayan, ''3-5 yıl içinde inşallah Türk müteahhitlik sektörü tüm dünyada birinci olacak'' dedi.
       
Yapılan strateji değişikliği ile öncelikle müşavirlik sektörünü, ardından müteahhitlik sektörünü buldozerler gibi öncelikli ülkelere doktuklarını da  anlatan Bakan Çağlayan, dünyada ciddi şekilde iş bulunduğunu, birçok ülkede yüzlerce milyar dolarlık alt ve üst yapı yatırımları yapılacağını belirtti.
       
Gittiği ülkelerde birçok başbakan ve bakanın kendisine Türk müteahhitleri ile ortaklık kurarak, üçüncü ülkelerde de iş kurmak istediklerini ifade ettiğini anlatan Çağlayan, Mısır'dan ayın 27'sin de bir heyetin Türkiye'ye geleceğini kaydetti.
        
Mısırlıların Türk müteahhitleri ile birlikte Irak'ta iş yapmak istediklerini kaydeden Çağlayan, finansmanı da kendilerinin sağlamak istediğini anlattı. Irak ile yapılacak stratejik işbirliği Anlaşması'yla da sektörün önünün daha da açılacağını kaydetti.
        
TÜRKİYE MÜTEAHHİTLER BİRLİĞİ BAŞKANI EREN        
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren de uluslararası inşaat sektörü dergisi ''Engineering News Record'' tarafından açıklanan ''Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhitlik Firması'' listesinde 31 Türk firmasının yer aldığını bildirdi.
        
Ülke sıralamasında da Türkiye'nin Çin'in ardından 2. sırada yer aldığını belirten Eren, geçen yıl Türkiye'nin Çin ve ABD'nin ardından 3. sırada  bulunduğunu hatırlattı. Türkiye'nin 2. sıraya yükselmesinin nedenleri arasında dünyadaki ekonomik krizle mücadelede ABD'li firmaların iç pazarlara çekilmesinin de etkisi olduğunu anlattı.
        
Erdal Eren, yurt dışı müteahhitlik sektörünün iş hacminin 2002 yılında 1,7 milyar dolar iken, 2008 yılında gelindiğinde bu rakamın 23,6 milyar dolara yükseldiğini, böylece son 6 yılda yurt dışı müteahhitlik sektöründe üstlenilen iş miktarının 15 kat arttığını söyledi.
        
Eren, yurt dışı müteahhitlik firmalarının yurt dışına sadece müteahhit olarak değil, bazı firmaların yatırımcı, bazı firmaların yap işlet devret (YİD) projelerinde yer aldığını, Türk müteahhitlik firmalarının Rusya'nın en önemli gayrimenkul projelerine sahip olduğunu, büyük alışveriş merkezlerine, büyük konut projelerine imza attıklarını söyledi.
        
Türkiye'deki turizm yatak kapasitesinin yarısından çoğunun Türk müteahhitleri tarafından inşa edildiğini, yatırımının yapıldığını, bir kısmının da işletildiğini anlatan Eren, enerji projelerinde de iş üstlendiklerini anlattı.
       
Yurt dışında müteahhitlikteki iş hacmini krizlere rağmen 50 milyar dolara çıkarmanın çok zor olmadığını düşündüklerini ifade eden Eren, teminat mektupları sorununu ile yurt dışında çalıştırılan işçiler için teşvik müessesinin oluşturulması gerektiğini söyledi.
        
Bu arada, 31 firmaya ödülleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren tarafından verildi.
        
        
LİSTEYE GİREN TÜRK FİRMALARI         
       
2009 Yılında Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi Listesine giren Türk firmaları şöyle:
        
''ENKA, GAMA, Ant Yapı, Tekfen, Rönesans, TAV, Nurol, Yüksel, STFA, Baytur, Kayı, Yapı Merkezi, Güriş, Yenigün, Polimeks, Kontek, Onur, GAP,
Hazinedaroğlu, Summa, Makyol, Beta Tek, Rasen, Cengiz, Çukurova, Doğuş, Alarko, Eser, Atlas Yapı, Mesa ve TML.''
        
Listeye giren ülkeler ile firma sayıları da şöyle:     
''Çin-50, Türkiye-31, İtalya-26, ABD-25, Japonya-15, Güney Kore-13, İspanya-11, Fransa-5, İngiltere-5, Almanya-4, diğer ülkeler 40.''

Sayfa Yükleniyor...