'Türkiye ikinci şok dalgasına direnç gösterir'

Merill Lynch Türkiye Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Başekonomisti Hamzaoğlu, Yunanistan'ın Euro'dan çıkmasının yeni bir şoka neden olabileceğini belirterek, "''Türkiye ikinci bir şok dalgası karşısında direnç gösterebilir" dedi.

'Türkiye ikinci şok dalgasına direnç gösterir'

ABD'li yatırım bankası Merill Lynch Türkiye Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Başekonomisti Türker Hamzaoğlu, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkma ihtimalinin piyasalarda yeni bir şoka neden olabileceğini söyledi.

Hamzaoğlu, ''Türkiye ikinci bir şok dalgası karşısında direnç gösterebilir. Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye için de riskler var, fakat çok büyük sistematik sorunlar yaratacak oranlarda değil. Biz Türk bankacılık sisteminin bu şokla başa çıkabileceğini tahmin ediyoruz'' dedi.

Hamzaoğlu, Yunanistan'ın Euro'dan çıkması durumunda piyasalarda yaşanabilecek ikinci bir şok dalgasında cari açığın Türkiye için bir risk oluşturabileceğini belirtirken, ''Daha da önemlisi, bu artık bilinen bir risk ve Türkiye'deki şirketler ve bankalar 2008-09 ve 2011'de stres testinden başarıyla geçti'' ifadelerini kullandı.

Hamzaoğlu, ''Avrupa ekonomistlerimiz, Yunanistan Euro'dan çıkarsa dünyada Lehman Brothers ile başlayan 2008-2009 krizine benzer bir şok yaşanabileceğini ve bunun sonuncunda Avrupa ekonomisinin reel olarak yüzde 4 küçülebileceğini belirtiyor'' dedi.

Türkiye'nin ikinci bir şok dalgası karşısında direnç gösterebileceğini belirten Hamzaoğlu, ''Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye için de riskler var, fakat çok büyük sistematik sorunlar yaratacak oranlarda değil. Biz Türk bankacılık sisteminin bu şokla başa çıkabileceğini tahmin ediyoruz'' şeklinde konuştu.

Brüt dış borç rakamlarının mevcut riskleri olduğundan daha büyük gösterdiğini ve şirketlerin yurt dışı borçlanmalarını uluslararası bankalardan, daha kuvvetli bilançolara sahip yurt içi bankalara kaydırdıklarını ifade eden Hamzaoğlu, ''Türk bankalarının yabancı bankaların bilançolarını küçülttükleri bir ortamda pazar paylarını artırabileceklerini ifade ediyoruz'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...