Türkiye IMF yönetiminde söz sahibi olabilir

IMF ve Dünya Bankası'nın sonbahar toplantıları bugün Washington'da başlıyor.

Türkiye IMF yönetiminde söz sahibi olabilir

Üç gün sürecek toplantılar kapsamında G-7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları da bugün bir araya geliyor. Toplantılarda, kur savaşlarından çıkış stratejilerine, birçok konu görüşülecek.

Toplantılar sırasında IMF, yönetim kurulunda gelişen ülkelere yer açılmasına ilişkin öneriyi de görüşecek. AB maliye bakanları geçen hafta 24 üyeli IMF yönetim kurulunda AB'nin sahip olduğu 8 koltuktan en fazla ikisinin gelişen ülkelere verilmesini öngören bir öneri hazırlamıştı. Bu öneriye göre Avrupa, iki koltuğunu, aralarında Türkiye'nin de olduğu büyük gelişen ülkelere rotasyonla bırakacak.

IMF-Dünya Bankası toplantılarında, küresel ekonominin geleceği için kritik önem taşıyan birçok konu ele alınacak. Ana gündem maddelerinden biri, güçlü bir iyileşmenin nasıl sağlanacağı konusu olacak. Bununla ilgili, güçlü iyileşme için mali canlandırmanın mı yoksa bütçe konsolidasyonunun mu gerektiği tartışılacak.

Görüşülecek bir diğer konu da krizden çıkış stratejileri. Toplantılarda ayrıca, ekonomik "kutupların" arttığı bir dönemde ABD ile Avrupa arasındaki ilişkiler görüşülecek.

Diğer yandan, toplantılarda, gelişen ülkelere akan sıcak paraya karşı önlem gerekip gerekmediği konusu da gündeme gelebilir. IMF ile Dünya Bankası, toplantıların hemen öncesinde, bu konuda fikir ayrılığına düşmüştü.

IMF-Dünya Bankası toplantıları kapsamında, Uluslararası Finans Enstitüsü de paneller düzenleyecek. Bu panellerde ele alınacak en önemli konulardan biri, yeni likidite ve sermaye kurallarının bankacılık sektörü üzerindeki etkileri olacak.

G-7 toplantısında, Brezilya Maliye Bakanı'nın başlattığı "kur savaşları" tartışmasının sürmesi bekleniyor. Bununla ilgili, özellikle Japonya'nın Yen'e yaptığı müdahalenin enine boyuna tartışılacağı öngörülüyor.

Sayfa Yükleniyor...