‘Türkiye krize dayanıklı üç ülkeden biri’

İngiliz ekonomi dergisi RealBusiness’a göre Türkiye krize dayanıklı, hızlı büyüyen ve en heyecan verici üç pazar arasında yer alıyor.

İngiltere’de iş dünyasına ve yatırımcılara yönelik olarak yayımlanan RealBusiness adlı dergi, Türkiye’yi “krize dayanıklı, resesyondan etkilenmeyen ve hızlı büyüyen” ülkeler arasında gösterdi ve bu durumdaki en heyecan verici üç pazarın arasına soktu. Dergi, resesyon (durgunluk) yüzünden ülke dışında fırsat arayan İngiliz iş çevrelerine krize dayanıklı hedef ülkeler olarak Türkiye, Belçika ve Panama’yı tavsiye etti.

Dergide yer alan makalede İngiliz yatırımcıların ülke dışındaki fırsatlara gözünü diktiği belirtildi. “Hangi ülkelerin yeterli yetenek ve teknolojik imkanlarla donanımlı olduğu önem taşıyor” sorusuna verdiği yanıtta ilk sıraya Türkiye’yi oturttuldu.

TÜRKİYE 2050’DE İLK 10 ARASINA GİRECEK
Makalede ayrıca Türkiye’nin 2050 yılına kadar dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden biri haline geleceği tahminine yer verildi.

Türkiye’nin halihazırda iş ve yatırım yapmak için inanılmaz fırsatlarla dolu bir ülke olduğu vurgulanan yazıda, iş gücünün yüzde 50’si 28 yaşın altında olan 72 milyon nüfuslu Türkiye’nin, özellikle de İstanbul’un müthiş bir enerjiye sahip olduğunu kaydedildi.

İstanbul’da bir merkez oluşturmak isteyen yabancı bir firma için, çok sayıda eğitimli gencin “dalından kopartılmayı beklediğini” ve ucuz iş gücü imkanı sunduğu da belirtilerek, Türkiye’nin coğrafi ve stratejik olarak da Asya, Avrupa ve Orta doğu’nun ortasında eşsiz bir “bağlantı noktası” oluşturduğuna işaret edildi.

ORTADOĞU VE ORTA ASYA’YA KAPI
Bu durumun Türkiye’de iş yapan yatırımcılara iki değişik pazara açılma şansı tanıdığına da işaret edildi ve bunlardan birincisinin AB ülkelerinin sofistike batı ekonomisi ve belki daha az gelişmiş ama büyümekte olan Ortadoğu ve eski Sovyetler birliği ekonomileri olduğu vurgulandı.

Türkiye’nin nüfusunun yüzde 99,8’inin Müslüman olduğu, ancak Türkiye’nin bir liberal demokrasiye sahip bulunduğuna da dikkat çekilen makalede, ülkenin kapılarının bütün diğer dinlere ve inançlara açık olduğu ifade edildi.

Derginin yazısında, “Ayrıca bizim aksimize Türkiye’de devletin borçları azaltıldı, enflasyon oranı düşürüldü ve 2001’de yaşanan krizden sonra inanılmaz bir toparlanma kaydedildi” denildi ve Türkiye’de umut veren sektörlerin başında da çevre ve finansal hizmetler ile tarım ve bilgisayar teknolojisinin geldiği belirtildi.

BELÇİKA SIKICI AMA İSTİKRARLI
Yazıda, İngiliz yatırımcıya hedef gösterilen ikinci ülke Belçika oldu. Makalede “Belçika dünyanın en sıkıcı ülkelerinden biri olarak görülse de iş finansal istikrara gelince, orada çok iyiler” denildi.

Belçika’nın coğrafi olarak önemli bir konumda bulunduğu ve iyi eğitimli, dil bilen bir iş gücüne sahip olduğu da hatırlatıldı.

Son hedef ülke olarak da Panama’nın adını veren dergi, söz konusu ülkenin orta Amerika’da Guatemala, Kosta Rika ve El Salvador’un ardından dördüncü büyük ekonomi olarak kabul edilse de, bölgesinde en hızlı büyüyen ülke durumunda bulunduğunu bildirdi.

Sayfa Yükleniyor...