"Türkiye Rus buğdayını kısıtlıyor" iddiasına Kremlin'den açıklama

Türkiye'nin Rus tahıl ürünlerinin ithalatını kısıtlanmaya başladığı iddiasıyla ilgili Kremlin'den açıklama geldi. Açıklamada "Gümrüksüz rejimin sonlandırılmasına yönelik olası bir karar, iki ülke arasındaki normalleşme sürecini etkilemez" denildi.

"Türkiye Rus buğdayını kısıtlıyor" iddiasına Kremlin'den açıklama

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye’nin Rus tahıl ürünlerinin ithalatında gümrüksüz rejimin sonlandırılmasına yönelik alacağı olası bir kararın, iki ülke arasındaki normalleşme sürecini etkilemeyeceğini söyledi.

Peskov, Türkiye’nin Rus tahıl ürünlerinin ithalatında gümrüksüz rejimin sonlandırıldığına yönelik iddialara ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, böyle bir kararın alınması halinde iki ülke arasındaki normalleşme sürecinin etkilenmeyeceğini belirtti.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Aleksey Grudzev de, Türk yetkililerle konuyu görüştüklerini belirterek, “Konuyu resmi makamlar ve özel sektör yetkilileriyle istişare ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Rusya Tarım Ürünleri Denetim Dairesi (Rosselkhoznadzor) Başkan Yardımcısı Aleksey Aleksenko ise, RIA Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada, Türkiye'den söz konusu iddialara yönelik herhangi bir ön bilgilendirme almadıklarını belirterek, “Uzmanlarımız konuyu araştırıyor” dedi.

Resmi makamlar tarafından henüz teyit edilmeyen iddialara göre, Türkiye, Rusya’dan buğday, mısır ve ayçiçek yağı dahil bazı ürünlere yüzde 130'luk vergi koyarak, bu ürünlerin ithalatını kısıtlamaya başladı.

Rus medyasında ayrıca, Rusya Tarım Ürünleri İhracatçılar Birliği'nin Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev'e bir mektup göndererek, Türkiye’nin söz konusu kararına ilişkin çözüm bulunması talep ettiği bilgisine de yer verildi.

RUSYA TARIMDA YAPTIRIM KARTINI KULLANIYOR

Rus Federal Gümrük Servisi (FTS) verilerine göre, Rusya geçtiğimiz yıl Türkiye’ye 4,7 milyon tonluk tahıl ürünü ihraç ederken, Rusya'nın Türkiye'den tavuk eti, hindi eti, domates, salatalık, turşu, üzüm, elma, armut ve çilek ithalatı yasağı ise hala devam ediyor.

Rusya Tarım Bakanı Tkaçev, bir süre önce yaptığı açıklamada, Rusya’nın sadece kendi topraklarında üretimi yapılamayan veya az bulunan sebze ve meyvelerin sevkiyatına izin verdiğini belirterek, "Domates ve salatalığı kendimiz yetiştirmemiz gerekiyor." demişti.

Sayfa Yükleniyor...