Türkiye-Rusya ortak yatırım fonu kuruluyor

Türkiye ile Rusya arasında kurulacak ortak yatırım fonu kurulmasına ilişkin bildiri imzalandı. 1 milyar dolarlık sermaye ile kurulacak fon, ihtiyaç olduğunda artırılacak.

Türkiye-Rusya ortak yatırım fonu kuruluyor

Bakanı Nihat Zeybekci, "Ortak fon; Rusya Yatırım Fonu ile beraber Türkiye Varlık ve Yatırım Fonu bir araya gelecek ve ilk etapta 500'er milyon dolarlık rakamı ortaya koyarak 1 milyar dolarlık bir sermayeyle kurulacak, sonra ihtiyaç duyulduğunda daha fazlası devam edecek" dedi.

Bakan Zeybekci'nin, Conrad Otel'de Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukaev ile basına kapalı gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, Türkiye ve Rusya arasında ortak yatırım fonu kurulmasına ilişkin ortak bildiri imzalandı.

Burada konuşan Zeybekci, uzun bir çalışmanın sonunda mutluluk verici bir noktada olduklarını söyledi.

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin, 25 Kasım 2015 tarihinden sonra oldukça olumsuz bir süreç yaşadığını hatırlatan Zeybekci, ilişkilerin, her iki ülke liderleri tarafından başlatılan karşılıklı pozitif mesajlarla yeniden çok hızlı bir şekilde 2015 Kasım öncesindeki noktaya gelmesi talimatını aldıklarını bildirdi.

Bu kapsamda, son 3 ayda 4 defa Rusya tarafıyla bir araya geldiklerini aktaran Zeybekci, şöyle konuştu:

"Aslında biz önceden varmış olduğumuz bir kararla her 3 ayda bir Rusya'da ve Türkiye'de ekonomi bakanlıkları ve ekipleri olarak bir araya geliyorduk. Bu süreçteki bir araya gelemediğimizi de telafi etmek ve problemleri ortadan kaldırmak üzere, bu arada oldukça önemli konuları görüşmek üzere, bir araya gelmelerimizi devam ettiriyoruz. Yarın liderlerimiz bir araya gelecek, orada tekrar bazı konular gündeme gelecek. Çarşamba günü de Rusya Enerji Bakanı, Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Başkanı sayın Alexander Novak'la bir araya geleceğiz ve yeniden Tükiye-Rusya KEK toplantısını yapacağız.

Bu bağlamda iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik konuların, tüm yönleriyle ele alındığı bir platform olarak KEK hayatı tekrar aktif hale geldi. Önümüzdeki 4 yılı kapsayacak Orta Vadeli Program'la (OVP) ilgili çok önemli bir noktaya geldik, bitirdik, onu da ilk yüksek düzeyli toplantıda, liderlerimizin başkanlık yapacağı toplantıda imzalayabileceğimiz bir noktaya geldik. Çok önemli diğer bir konu; hizmetler ve yatırımlar alanında iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması ile ilgili, teknik heyetlerimiz çok önemli bir noktaya geldi ve en geç 2017 sonunda iki ülke olarak böyle çok tarihi bir anlaşmayı da imzalama konusunda mutabakatımız var. İki ülke arasında son derece önemli olan ortak fonun kurulması. Rusya Yatırım Fonu ile beraber Türkiye Varlık ve Yatırım Fonu bir araya gelecek ve ilk etapta 500'er milyon dolarlık rakamı ortaya koyarak 1 milyar dolarlık bir sermayeyle kurulacak, sonra ihtiyaç duyulduğunda daha fazlası devam edecek."

"ENGELLER KALKACAK"

Zeybekci, atılan bu adımların tarihi öneme sahip olduğunu vurguladı.

İki ülke arasında bazı problemler olduğuna değinen ve bunların çok hızlı bir şekilde çözüleceğine inandığını belirten Zeybekci, şöyle devam etti:

"Türkiye'den yaş sebze-meyve ithalatına gelen engellemelerin, çok kısa sürede kalkacağını ümit ediyorum ve diliyorum. Onu da önümüzdeki günlerde gerek liderlerimizin yapacağı toplantılar, gerekse değerli dostumun bu konuda vereceği desteklerle çok kısa sürede kalkacağını düşünüyorum. Türk firmalarının Türk personel çalıştırması ve bazı sektörlerde faaliyetlerine getirilen kısıtlamalarla ilgili de bu engeli de çok kısa bir sürede aşacağımızı düşünüyorum. Karayolu taşımacılığıyla ilgili kotaların, engellerin kaldırılmasıyla ilgili ulaştırma komisyonlarımız, önümüzdeki çarşamba günü KEK toplantısında bir araya gelecek ve her iki taraf da olumlu yönde bakarak çalışmalarına devam edecek. Bunu da en kısa sürede çözeceğimizi düşünüyorum ve inanıyorum.

Diğer bir konu; iki ülkenin 2015 Kasım öncesi karşılıklı vize muafiyeti noktasına doğru, öncelikli olarak Rusya tarafı olarak resmi pasaportlara ve iş dünyasına getirilecek bir rahatlamayla çözülmesi ve ardından da istediğimiz noktaya doğru gitmesini temenni ediyoruz. O yönde de olumlu gelişmeler olduğunu görüyor ve duyuyoruz. Bugün burada 1 saatlik toplantı yaptık ama bu kadar çok konuyu, bunun sonunda konuştuk ve anlaştık değil. İki tarafın teknik heyetleri, belki haftalarca, aylarca süren bir çalışmayı bu noktaya kadar getirdi. Ben her iki tarafa da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımıza da diğer tüm emeği geçen bakanlıklarımıza da çok teşekkür ediyorum. Değerli dostuma, Türkiye'de görmekten, birlikte olmaktan dolayı çok mutlu olduğumu ve değerli katkılarından ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ettiğimi belirtmek istiyorum."

“FON, ÖZEL İŞ ÇEVRELERİ İÇİN ÇOK İYİ BİR ARAÇ OLACAK"

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Ulyukaev de özellikle ticari ve ekonomik ilişkilerin yeniden düzene girmesi için pek çok çalışma yaptıklarını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Özellikle turizm firmalarının çalışmalarının başlatılması, charter'ların başlatılması ki bunun sayesinde eylül ayında Rusya'dan turist gelmeye başladı ve gerçekten şu anda ticari, ekonomik ve kültürel ilişkilerimizin de geliştirilmesine yönelik olarak OVP çalışması yapıldı. Burada da bizim uzmanlarımız çok ciddi güzel bir çalışma yaptı. (Ortak bildiri) Neredeyse metnin tamamı üzerinde şu anda mutabakat sağlanmış durumda. Bu belgeyle ilgili herhangi bir kabul edilmeyen konu kalmadı. Bizler de cumhurbaşkanlarımıza bu belgeyi artık imzalayabileceğimizi söyleyeceğiz.

Hizmet ticareti ve yatırımlar serbest anlaşmasıyla ilgili, burada da belgenin ne şekilde olacağı, yapısıyla ilgili, metni üzerinde bir kısım mutabakatlar sağlandı. Birkaç tane daha hallolması, anlaşılması beklenen konular var ve biz bu konularda da mutabakatın 2017 yılının sonuna kadar noktalanması talimatını verdik. Çünkü bu belge gerçekten yeni imkanlar yaratacak. Özellikle hizmet sektöründe faaliyet gösterenler, ulaştırma, mali hizmetler, turizm ve pek çok diğer konular bu anlaşmada yer alacak. Bizim görüşmelerimiz çok açık, çok samimi geçti. Bilgi ve görüş teatisi yapıldı. Bundan sonra da üzerinde çalışmaya devam edeceğimiz konular var. Onlarda ne şekilde ilerleyeceğimiz konusunda bazı mutabakatlar sağlandı. Hem Rus, hem Türk ihracatçılar için, hem gümrük tarifeleriyle ilgili, hem vize yasaklarının kaldırılması konusunda gerçekten çözülmesi gereken konular ve bizler burada çalışmaları yapıyoruz."

"PEK ÇOK ALANDA YATIRIM YAPILABİLİR"

Ortak yatırım fonu kurulmasının, özel iş çevreleri için çok iyi bir araç olacağına işaret eden Ulyukaev, özellikle yatırımlar konusunda karar verirken ortak yatırım fonunun yardımcı olacağını söyledi.

Ulyukaev, bu işi somut projelere dönüştürmek için bu konuda da çalışmaları yoğunlaştıracaklarını vurgulayarak, "Enerji alanında çok ciddi projelerimiz var, tarım alanında projeler olabilir, tarım ürünlerinin işlenmesi, makine sanayisi, katma değeri yüksek ürün üretimi ve ticaret konusunda ve pek çok modern alanlarda yatırımlar yapılabilir.

Genel olarak bizler çok aktif bir şekilde şu anda çalışmaları yürütüyoruz. Biz birkaç ay içerisinde kaybettiğimiz zamanı ve kaybettiklerimizi tekrar yerine koymak için şu anda çok hızlı bir şekilde çalışmalar yürütüyoruz. Meslektaşımla beraber yapılan çalışmalarla ilgili ve bundan sonra atılacak adımlar hakkında kendi cumhurbaşkanlarımıza bilgi vereceğiz ki anlaşmalarımızı ve tüm bu belgeleri tekrar hayatla dolduralım, gerçekleştirelim, yerine getirelim." ifadelerini kullandı.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • Ekonomi
  • Dünya Ekonomisi
  • Rusya

Sayfa Yükleniyor...